Кантарджиев: Много умират, защото не се ваксинират! Броят на заразените е нереален

Мерките на министър Кацаров са невидими, смята той

03.09.2021 | 10:49 Редактор: Тодор Петров
Кантарджиев: Много умират, защото не се ваксинират! Броят на заразените е нереален

"Преди две седмици казах, че в края на август ще имаме два пъти повече случаи и тази прогноза се сбъдна. Освен увеличаването на броя на новозаразените, има други смущаващи неща. Смущава ме сравнително бавно увеличаващият се брой на новорегистрираните случаи. Фактът, че във вторник случаите са по-малко от понеделник, ме кара да мисля, че не са реални данните за броя случаи", заяви проф. Тодор Кантарджиев пред "Монитор".

Според него е много вероятно доста хора да ползват бързи тестове, които закупуват от аптечната мрежа, констатират заболяване при себе си и се самолекуват. 

"Такива случаи не се обявяват. Министерството на здравеопазването трябва да направи нещо в тази насока, защото една такава скрита заболеваемост ще затрудни и без това неработещия и неизпълняван План за овладяване на пандемията", подчертава проф. Кантарджиев.

По думите му четвъртата вълна в нашата страна се развива във време, когато "имахме ваксини, дори имахме предостатъчно ваксини, когато имахме 100 златни летни дни на епидемично спокойствие".

"Трябваше да бъдат използвани за имунизация на хората и за подготовка на системата. Четвъртата седмица на август не е времето, когато да се правят някакви Ковид зони и да се обещават някакви пари за доболничната помощ, без да се осигури добра работа и мотивация на персонала в спешната помощ и болниците", изтъква проф. Кантарджиев.

"Както имунизационната кампания на Кацаров беше невидима, така и мерките са невидими. Както казва неговата съветничка - нито рано въведени, нито късно въведени - просто невъведени", посочва още той.

Кантарджиев не споделя мнението на министър Стойчо Кацаров, че епидемичното разпространение на коронавируса в страната е под контрол.

"По брой смъртни случаи на седмична база сме на първо място в ЕС. Това е така, защото тези 100 дни не бяха използвани за ваксинация на населението. Дори и да не се имунизираха по 35 хиляди души на ден, както беше в края на април и началото на май до идването на служебния министър", подчерта той.

"92% от хората, които са болни, са неваксинирани. Вероятността да влязат в болница имунизираните е много по-малка, отколкото при неваксинираните. Може да умре ваксиниран човек с пълен курс на ваксина, но това е много рядко. Именно това, че е много рядко и е много малък шансът да се случи, избягват да го казват антиваксърите", смята проф. Кантарджиев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК