Ковачева: Учениците са все по-депресирани, имат нужда от адекватни психолози

Проучване показва, че нивото на депресия, тревожност и емоционален стрес се е увеличило при децата и учениците

30.08.2021 | 15:50 Редактор: Жаклина Иванова
Ковачева: Учениците са все по-депресирани, имат нужда от адекватни психолози

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, в която поиска да бъдат изготвени мерки за психосоциална подкрепа на учениците в контекста на предстоящата нова Ковид вълна и евентуалното преминаването на децата отново в дистанционен режим на обучение. Според омбудсмана е необходимо училищните психолози да имат проактивна роля за ранно идентифициране на проблемите при учениците, включително и чрез онлайн срещи и консултации.   

Повод за препоръката са десетки жалби до омбудсмана, в които разтревожени родители споделят, че след продължителното онлайн обучение децата им са показали по-ниска мотивация за учене, по-ниски резултати в края на годината, трудности с концентрацията, проблеми с езиковото и физическото развитие, разсеяност, липса на желание и интерес за учене, загуба на училищни навици.

"Ролята на училищните психолози за осигуряване на навременна психологическа подкрепа на учениците е от изключително значение и затова е необходимо да се предприемат действия в тази посока", категорична е Диана Ковачева.

В препоръката си омбудсманът припомня изследването на УНИЦЕФ България, което  констатира, че над 35 % от родителите са признали, че психичното здраве на техните деца е влошено, а повече от 90%, че децата им се чувстват раздразнителни, самотни, тревожни и тъжни.

Резултатите от проучване на Европейската мрежа на омбудсманите за деца, в което участва и българският омбудсман, също показват, че психичното здраве на децата и учениците е особено притеснително поради ограниченията в движението, задържането вкъщи, отсъствието на училището и намалените възможности за игра и срещи с приятели. Констатира още, че нивото на депресия, тревожност и емоционален стрес се е увеличило при децата и учениците, както и необходимостта от достъп до услуги за психично здраве, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

"Проблемите с психичното здраве на децата и учениците не са адресирани адекватно, липсва  национална, училищна и междусекторна политика  за подкрепа на учениците при травматични събития, кризи и психично-здравни неблагополучия. Откроява се ясно потребността от психосоциална подкрепа в образованието за ученици, учители и родители, особено необходима в началото на учебната година. Специалистите съобщават и за пряка връзка между спадащата мотивация на ученици и на учители, което налага мерките да бъдат насочени не само към децата, но и към учителите и родителите", допълва доц. Ковачева.

Тя е категорична, че предвид новите предизвикателства е необходимо да се изготви специален план за действие за следващите две години, със заложени мерки и активи, чрез които да се гарантира, че децата и учениците ще преодолеят натрупаните психоемоционални дефицити от онлайн обучението и последиците от пандемията.

Снимка: Пресцентър на омбудсмана на Република България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК