Проф. Денков: Присъствено обучение не може да има без здрави учители

Просветният министър не очаква да е достигнат колективен имунитет в училищна среда

29.08.2021 | 16:38 Редактор: Жаклина Иванова
Проф. Денков: Присъствено обучение не може да има без здрави учители

"Нагласата е да открием присъствено учебната година, много внимателно. Обещали сме го на първи клас за цялата страна, ако не сме в "тъмночервената" зона и не е затворен и бизнесът, и всички обществени събития", заяви министърът на образованието проф. Николай Денков пред БНР.

Той съобщи, че за първи път е поискана пълна интеграция на системата на Министерството на здравеопазването с информационната система на МОН.

"Още на 15 септември да имаме подробна информация колко са преболедували, колко са ваксинирани, кои са тествани през последния период – учители, непедагогически персонал, ученици. И на тази база заедно с регионалните поделения на здравните инспекции ние да можем да вземаме решение за всяко училище поотделно", посочи проф. Денков.

Сценариите на МОН за протичане на учебната година предизвикват много емоции в обществото. Моментът съвпада с предизборната борба и с Ковид вълната, затова е важно с хладен разум да се насочим към най-доброто решение, коментира просветният министър.

Проф. Денков поясни, че насоките дават опорни точки директорите да вземат решение според съответната ситуация.

Като приоритетни въпроси, по които ще продължи дискусията през следващите две седмици, образователният министър очерта носенето на маски от различни възрастови групи, тестването и кога да се преминава към електронно обучение.

"Присъствено обучение не може да има без здрави учители. Нашата задача е да намерим баланс - максимално присъствено обучение, но при здрави учители", коментира още той.

"Реакцията на учителите е част от реакцията на цялото общество, което не е особено приветливо към ваксинацията", отбеляза проф. Николай Денков.

Той не очаква да е достигнат колективен имунитет в училищна среда.

"Не принадлежа на партия, не съм задължен да се подчинявам на едно или друго решение на партиен вожд. Това, което мога да направя, е да използвам максимално знанията си като учен, така че да намерим кое е най-правилното решение за нашата страна и за нашата среда. В това отношение не се притеснявам. Ще търся решенията, които са най-подходящи за учениците и учителите, а не които са необходими, за да спасят някакви партийни проценти. Това не ме интересува изобщо", изтъкна просветният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
А, открихме топлата вода! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Учителите са здрави и искат присъствено обучение. Долнопробната политическа свинщина иска обаче неприсъствено. Защо ли? Сигнализирай за неуместен коментар