Кунчев иска сериозно затягане на мерките в страната, здравният министър решава

На ресторант на закрито - само със зелен паспорт

30.08.2021 | 12:48 Редактор: Елеонора Танева
Кунчев иска сериозно затягане на мерките в страната, здравният министър решава

Главният държавен здравен инспектор предлага на министъра на здравеопазването въвеждането на нови ограничителни мерки на територията на страната.

Предлага се преустановяване работата на закрито на заведения за хранене; допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите.  Посетителите може да са групи до 6 човека. Работното време да бъде между 7:00 и 22:00 часа. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Срещу такъв паспорт може да се допускат посетители в нощни заведения игрални зали и казина, които да работят на до 50% от капацитета си.

Предвижда се забраната на всички масови мероприятия - концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи. Същото важи и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки.

Провеждането на мачове и спортни състезания на открито се осъществява без публика. Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт. 

Преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика.

Доц. Кунчев предлага да затворят за групови посещения фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни центрове, СПА центрове, уелнес центрове. 

Също така се предвижда ограничаване на културния живот - посещения на музеи, галерии, алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове,  в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Регистрираната към момента 14-дневна заболеваемост от Ковид-19 в страната е 265,52 на 100 000 население.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
uf
преди 2 години
Някой да го спре този ,де. Не му ли стигнаха парите вече, или ги е взел предварително и сега изпълнява заръките. Сигнализирай за неуместен коментар