Имаше ли как токът за бизнеса да не поскъпне?

Темата е на дневен ред в Комисията по ревизия

24.08.2021 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Високата цена на тока за бизнеса - отново тема в Народното събрание. В Комисията по ревизията, оглавявана от Мая Манолова, участва и директорът на Българската независима енергийна борса.

Милиони левове в повече е платил бизнесът, заради скока в цената на тока. 

"Бизнесът обяви, че спират работа, че се готвят за протести и че ако не бъдат взети незабавни мерки до края на годината ще има фалити, което означава хиляди безработни", заяви Мая Манолова.

Една от причини за повишението на борсовите цени е присъединяването на Българската независима енергийна борса към пазарното обединение на Гърция, без да дочака това с Румъния, което би позволило да се търгува повече електроенергия, а цените да падат. Обединение на енергийните борси с Румъния е идея от няколко години, но се е забавило, заради нужното "локално обединение" между  Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.

"Това обединение беше забавено изключително много, над 10 месеца. То се случи преди около месец и това отвори "зелена светлина", за да започне проектът на обединение на пазарните сегменти "ден напред" между България и Румъния", коментира Константин Константинов изпълнителен директор на Българската независима енергийна борса.

Депутатите поставиха и въпроса за ръст на цените и защо държавният ТЕЦ "Марица-изток 2" е работел само с един блок. В случай, че централата е работела на максимална мощност, това би понижило цените и темата предизвика спор.

"Ние не намаляваме количествата, даже напротив, ние ги увеличаваме. Като има 3 блока в ремонт не са 1200 вата производството", обясни Живко Динчев, директор на ТЕЦ "Марица изток 2".

А опасенията са, че заради увеличението на цените на тока за бизнеса, в следващите месеци ще се отрази негативно и на потребителите.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК