Предприемач: Плащаме милиони за ток! Всичко, което произвеждаме, е нерентабилно

"Ние плащаме милионни сметки месечно за ток", посочи заместник-председателят на БТПП Красимир Дачев

17.08.2021 | 22:01 Редактор: Жаклина Иванова

Прокуратурата и ДАНС подхващат високата цена на индустриалния ток. Как цената на тока клати българската икономика?

"Не съм чул да има фалирали бизнеси, но ако това продължава така, естествено, че ще има", заяви заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев в студиото на "Денят ON AIR".

"Работата е много дебела и далеко отиваща. Ние плащаме милионни сметки месечно за ток. Вместо да се хвърляме и да правим този план за актуализация, да променяме икономиката към по-енергоспестяваща, се занимаваме с традиционни неща, от които няма да излезе нищо", добави предприемачът.

По думите му в момента се облагодетелстват определени лица за сметка на бизнеса. И уточни, че даже сега в парламента има олигарси, които се занимават именно в областта на енергетиката.

Дачев е категоричен, че с оставки по върховете на енергетиката проблемът няма да се реши.

"Който и да слагат отгоре и да се сменят, няма да се скъса тази връзка. Тези, които дърпат конците, са отвън, тъй като всички партии, всички големи групировки, които са в енергийния бизнес, имат интереси там. Те са непробиваеми", подчерта заместник-председателят на БТПП.

Предприемачът изрази притеснения, че в момента държавата се клати, а ние ставаме свидетели на "тъжен театър".

"Когато става въпрос за бюджет, се говори точно. Трябва да се знае какъв е бюджетът - тук има разход, тук има спестявания. Ние не знаем какво е положението и правим промяна. Промяна на кое? Цялата работа е театрална", коментира още Дачев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че съществените неща са свързани с това, че се клатят устоите на българската икономика, на българската индустрия.

А за това, че Планът за възстановяване и устойчивост отново няма да бъде внесен в Европейския съюз, предприемачът каза, че със сигурност е огромна грешка.

"Това са хора без стопански опит. Това е големият проблем. Едни хора - много възпитани, знаещи много езици, но такива, които не са управлявали, не знаят каква е днес необходимостта", добави още Дачев.

"Ние не можем да изпълним договорите, които сме подписали в началото на годината, защото никой не може да допусне, че в България цената на тока може да се вдигне толкова много. Всичко, което произвеждаме, е нерентабилно", уточни заместник-председателят на БТПП. И посочи, че от проверките на прокуратурата няма да има ефект.

По думите му никой няма да иска да търгува с нас, тъй като сме ненадеждна страна в партньорството.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК