Енергийният министър посочи причините за резкия скок в цената на тока

След среша на Стефан Янев с АОБР с поста си се раздели зам.-министърът Александър Николов

13.08.2021 | 14:03 Редактор: Здравко Черкезов

Високата цена на тока на свободния пазар принуди един от най-големите индустриални холдинги у нас - Комбината за цветни метали (КЦМ) в Пловдив, да спре работа за 10 дни. Това е и първото в 60-годишната история спиране на работата на компанията. 

Съветът на директорите е принуден да вземе решението, след повишаването на цените от взима след предварителни изчисления, че по-високите цени на електроенергията на свободния пазар генерира разходи от над 200 000 лв. дневно за компанията. 

"За първите шест месеца цената на електроенергията на същата тази борса беше около 114 лв. за MWh. На трети август цената беше 330 лв. за MWh – тоест с 210 лв. повече за средномесечната цена. Тези 210 лв. за нашата компания са огромна сума, защото не е възможно да се произвежда цинк и никъде по света не се прави без съществен разход на електроенергия. Това е практически неприемливо за нас", заяви Румен Цонев.

Цената е неприемвлива не само за КЦМ – Пловдив, но и за всички консуматори на електроенергия в България, с изключение на домакинствата. Заради ескалацията на цената депутатите извикаха в НС министъра на енергетиката. 

"Ние реагираме спрямо това каква е цената на тока на борсата, за да можем да регулираме до някаква степен. Факторите, които повишиха цената, са много – това е повишеното потребление при високите температури, това е обединението с Гърция, което се извърши през месец май, обединението на пазарите. Случи се че много от блоковете в централите бяха в ремонт", посочи енергийният министър Андрей Живков.

По думите на енергийния министър ведомството се е включило на оперативно ниво, за да може да влезе в пряк контакт с ТЕЦ "Марица изток" 2 и да активира всички възможни мощности, за да може ликвидността на Българската енергийна борса да се увеличи и това се е случило с включването на пет енергийни блока на ТЕЦ "Марица Изток 2". По думите му в момента се е увеличила и работата на Мини "Марица Изток", които работят вместо на 2, на 4 смени. Бизнесът обаче остава в готовност за протести. От там изразяват съмнения, че Българската независима електроенергийна борса се манипулира. 

"Има такива оферти – купува на цена 600 лв. за MWh през нощта. Някой може ли да си представи, че една такава оферта не е манипулативна", категоричен е председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. 

По изчисления на АИКБ от началото на август токът у нас е 73% по-скъп от този в Германия, но и най-скъпият в ЕС.

От Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) са изпратили сигнал до прокуратурата за работата на Българската независима електроенергийна борса .В началото на седмицата работодателските организации сезираха ДАНС и МВР за цената на тока. След тяхна среща със служебния премиер Стефан Янев с поста си се раздели зам.-министърът на енергетиката Александър Николов.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
пазар
преди 2 години
По думите му в момента се е увеличила и работата на Мини "Марица Изток", които работят вместо на 2, на 4 смени. - Ами да минат на 6 смени! Колко плащата България годишно на Марица Изток 1 и 3 над пазарната цена? Как може да съществува борса, която чрез изкуствен дефицит да повишава спекулативно цената? Енергийна мафия! Едно от многото пипала на октопода, обхванал цялата страна! Сигнализирай за неуместен коментар