Скок в цената на тока за бизнеса, Спецпрокуратурата и ДАНС започват проверка

Това стана след подаден сигнал от работодателските организации

17.08.2021 | 17:45 Редактор: Жаклина Иванова

Специализираната прокуратура и ДАНС започват проверки във връзка с рекордно високата цена на електроенергията за бизнеса. Това стана след подаден сигнал от работодателските организации.

Наблюдаващият прокурор лично е изискал документи и информация от Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, Българската независима енергийна борса и други институции, с цел да се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Цената на електроенергийната борса в България започна да се покачва през втората половина на юли като достигна рекордни нива.

"Сигналът е разпределен на случаен принцип, като е определен наблюдаващ прокурор, който съгласно Закона за Съдебната власт е извършил лични действие по проверката, които са изразени в изискване на документи и информация от различни държавни институции като Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, Българската независима енергийна борса. Наблюдаващият прокурор е постановил и извършването на отделни действия от страна на ДАНС", посочи говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК