АИКБ, Велев за мини "Марица - Изток": Тази и други централи трябва да се справят без такава държавна помощ

Там проблемът не е заради Ковид-19 и трябва да се решава по-друг начин, посочи той

28.06.2021 | 21:20 Редактор: Десислава Атанасова

Мярката "60/40" пак с нов дизайн - как ще се промени и за какво се договориха правителство и бизнес?

"За юни и юли подкрепата за запазване на заетостта на работещите и доходите им ще продължи. При по-голям спад вече ще се ползва тази подкрепа. Подкрепата ще бъде 50%. А при още по-голям спад, подкрепата ще е 60%. Трябва да се доказва спадът месец за месец",  заяви в "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той обясни и съмнението, което изразиха синдикатите от КТ "Подкрепа" по темата. 

"Те се въздържаха, защото при тези условия ще отпадне като обект за подкрепа - мини "Марица-Изток". Там проблемът не е заради Ковид-19 и трябва да се решава по-друг начин. Ние сме пред нов регулаторен период, ще има заповед за ТЕЦ "Марица- Изток". Квотите стигнаха до много големи висоти - 55 евро на тон е цената за емисия СО2. За да се произведе един терават, е нужно да се платят 145 млн. лв. за емисии, и това е много повече от разходите за заплати в ТЕЦ 2. Това ще доведе до 91 млн. лв. разходи за всички. Затова бяхме против такава заповед. Смятаме, че тази и други централи трябва да се справят без такава държана помощ. Самата ТЕЦ 2 има да получава над 100 млн. за минали периоди, с които може да поеме разходите си за труд. Не беше нужна такава неправомерна помощ от държавата. Ще се отрази още сега на задълженията към обществото, на цената на електроенергията за свободния пазар", категоричен е Велев. 

Той коментира и актуализацията на бюджета.

"Според нас е необходима, същото виждане има и министърът на финансите. Такава актуализация ще изготви служебният кабинет и ще предложи на следващото правителство", заяви Велев.

Той обаче изрази съмнение относно новата мярка за кредити без обезпечение. 

"Те се наричат така, но те са обезпечени с ипотека, те са обезпечени със всичко, което собственикът на предприятие има. На практика са най-обезпечените. Те няма да изиграят тази роля, която им се отрежда", подчерта той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК