И бебетата се разболяват от Ковид-19 у нас, болниците се пълнят

Собственици на заведения в "червената зона" предвиждат фалити

24.08.2021 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Русе, Търговище и Пловдив влизат от днес в "червената зона" заради високия ръст на заболели от Ковид-19. Все по-често до болнично лечение стигат млади хора, сред заболелите има и бебета. Започва активна кампания, стимулираща ваксинирането.

Експертният съвет по акушерство и гинекология към Министерството на здравеопазване препоръча още преди месеци бременните жени да не се ваксинират. Сега обаче редица международни проучвания показват, че имунизацията не крие опасности за тях. 

"Ваксината, поставена по време на бременността, не повишава риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане, нито води до поява на аномалии. Смята се, че това е най-добрата защита. За майката - да няма нужда от интензивно лечение, а за бебето - от преждевременно раждане. Да не забравяме, че чрез ваксината майка предава антитела на бебето си", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Високият брой хоспитализирани деца в Съединените щати е притеснителен. У нас също вече има регистрирани случаи на заболели деца и дори бебета. СЗО препоръчва да се ваксинират децата, които имат съпътстващи заболявания, тъй като са в повишен риск, уточни професор Александрова. 

"Няма данни, че Делта предизвиква по-тежка клинична картина при децата. Тъй като той се разпространяване по-бързо, е нормално да очакваме и повече деца да бъдат инфектирани", добави тя. 

Въпреки призивите за ваксинация, полемиката около заповедта на здравния министър за работата на заведенията при 100 процента имунизиран персонал, продължава. Бизнесът иска здравните мерки да вървят заедно с икономическите.

"Европа е преценила, че 80% от оборота от последната година, която сте работи - 2019 г., на месец е останало като обезщетение, за да може този бизнес да остане жив. Смятат 20% печалба, която никой не покрива по време на пандемия и така е редно да бъде. Ако се ограничи до 50% капацитета, трябва държавата да плати още 30 до 80%", коментира Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

Собственици на заведения във Велико Търново прогнозират фалити при следващо затваряне. 

"Ние в момента сме в "червената зона", което означава че трябва да работим на 30% капацитет. Против сме, искаме да работим на 50%", заяви Петър Стефанов.

От бизнеса вече втори месец искат оставката на здравния министър и са готови за протести при следващо затваряне.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК