Спор в НС: Купува ли служебното правителство изтребители F-16?

От ГЕРБ упрекнаха Румен Радев, от БСП обвиниха ГЕРБ

20.08.2021 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Продължаването на процедурата по закупуването на цяла ескадрила от 16 изтребителя F-16 наложи военният министър да внесе яснота пред депутатите защо е необходима оферта за още 8 самолета. 

"Служебното правителство нито води преговори, нито има право за закупуване на нови изтребители F-16 блок 70. Когато НС взе решение да се купуват 8 самолета F-16, от гледна точка на военното планиране това е все едно да си купите половин кон, с половин кон нищо не става", заяви Георги Панайотов. 

Той уточни, че страната ни следва процедурата да се поиска оферта от САЩ за следващите 8 изтребителя. По думите му цената ще е същата като на първите, които бяха платени авансово.

От ГЕРБ упрекнаха за създалата се ситуация президента Румен Радев. От БСП пък обвиниха ГЕРБ, че с тяхната подкрепа е гласувано закупуването на изтребителите. 

От ДПС видяха момента за неподходящ за придобиване на още 8 изтребителя.  

"Дали трябва да бъдат придобити тези 8 нови изтребителя, разбира се, че е необходимо за модернизацията на Българската армия, но точно в тези условия при най-голямата пандемия, не знам дали е необходимо", коментира Джейхан Ибрямов. 

От "Демократична България" пък се усъмниха в съвместимостта на радарите ни с F-16. 

"Придобиването на F-16 без придобиването на три координатни цифрови радари прави ефективността на F-16 ниска и застрашава сигурността на България", подчерта Велизар Шаламанов. 

Спекулацията, че се купуват допълнителни изтребители, от Изправи се БГ! Ние идваме! свързаха със забавянето на сформирането на ресорната комисия. Министър Панайотов уточни, че със закупуването на американските изтребители успоредно се придвижва и изграждането на необходимата инфраструктура, в това число и закупуването на три нови радара.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК