Крити записи? Депутатите разкритикуваха работата на НСО

40 души били охранявани на цена малко над 40 млн. лв. на година

19.08.2021 | 18:40 Редактор: Здравко Черкезов

Съмнения за още нарушения по време на антиправителствените протести се появиха по време на правната комисия. Търси се запис от още една камера. 

"Аз подозирам, че някой в НСО ги съхранява тия записи, така би било правилно, в крайна сметка дежурният, който е бил вечерта, е наблюдавал пряко извършване на престъпление и в НСО няма докладна, няма нищо, изтрили са записите, което е отделно престъпление и това най-вероятно е направено съвсем нарочно", смята адв. Николай Хаджигенов.

Според началника на НСО, всичко поискано от службата е предадено, спазвайки закона. 

"Не съм укривал нищо, има документи, с които мога да го докажа. Нямаме записи повече от тази дата. Записът е поискан от СДВР на 16 август сутринта, следобед вече им беше предаден, на друг, който е поискал записа, вече сме му отговорили, че нямаме право да му го дадем", заяви бригаден ген. Емил Тонев.

Бившият вътрешен министър Христо Терзийски отказа да каже кои са четиримата наказани служители. 

"Има комисии, има разследвания, не бих коментирал повече темата. Според мен темата за миграцията е много по-важна", каза депутатът от ГЕРБ-СДС. 

Темата беше част от Комисията за контрол на спецслужбите, която разгледа два законопроекта на "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" за промени в закона за НСО. Стана ясно, че службата охранява около 40 души на цена малко над 40 млн. лв. на година. 

"Разбрахме, че предходният председател на събранието до 16 юли е ползвал охрана и кола - сега до изборите г-жа Караянчева. Не можаха да ми обясняват защо, аз няколко пъти питах по отношение на някои от охраняваните лица, какво означава конкретна застрашеност. И мълчание, няма яснота", отсече адв. Хаджигенов. 

Председателят на НС Ива Митева предложи промени, с които да отпадне охраната на главния прокурор, а НСО да отговаря за охраната и транспорта само на президента, премиера и председателя на Народното събрание, както и на членовете на Конституционния съд. 

"Идеята не е да ликвидираме НСО, идеята е да ликвидираме тоя червен плащ и това, че ги превърнаха в разхождачи на кучета", обясни адв. Хаджигенов.

Промените предвиждат тримата големи да могат да се отказват от охрана, както и такава да бъде давана при заплаха.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК