Кацаров: Поръчани са 1,4 млн. ваксини, за които няма осигурени 46 млн. лв.

Ваксините са поръчани през април, затова от МЗ искат актуализация на бюджета

16.08.2021 | 12:28 Редактор: Елеонора Танева
Кацаров: Поръчани са 1,4 млн. ваксини, за които няма осигурени 46 млн. лв.

Искането за актуализация на бюджета за заплащане на ваксини е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година, с което се одобрява закупуването на 1 533 037 дози от ваксината на Pfizer на цена 46 475 000 лева. Същата не е обезпечена в бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година и поради това е включена в искането за актуализация.

Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров във връзка с питане на лидерът на БСП в интервю защо от МЗ искат актуализация на бюджета за закупуването на нови дози ваксини.

"Общо за 2021 година страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, одобрена от страните членки и ЕК още през 2020 година, България не може да се откаже от вече договорените доставки", уточнява Кацаров.

И добавя, че служебното правителство и настоящият състав на МЗ не са участвали във вземането на тези решения, но има задължението да плати вече договорените количества при доставката им в страната.

"Призовавам г-жа Нинова и всички публични личности да бъдат много внимателни в изказванията си по темата, за да не нанасят неволно вреда на и без това крехкото доверие в имунизационния процес", казва още Кацаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 5 месеца
А накрая и хвърляме ваксини... Егати парадокса. Сигнализирай за неуместен коментар