България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имунолог: Болниците се пълнят с млади хора, защото те не се ваксинират

"Това е вирус, който много мутира. При него стерилизиращ имунитет не може да се постигне", посочи проф. Сорен Хайрабедян

16.08.2021 | 09:25 Редактор: Жаклина Иванова

Броят на заразените с Ковид-19 у нас нараства. Миналата седмица вече преминахме границата от над 1000 заразени на ден. Оказва ли се Делта вариантът еднакво заразен за ваксинираните и неваксинираните?

"По-висок вирусен товар означава, че ако имаме заразени клетки и изолираме вируса от тях, ще изолираме 1000 пъти повече вирус. Количеството вируси, което е в една клетка, е в пъти повече, отколкото досегашните варианти. Това е и причината Делта вариантът да прави така наречения пробив на ваксините. Ако първоначалната идея беше ваксините да предлагат неутрализиращ ефект - тоест да не можем да се заразяваме, сега, това, което предлагат, е защита от тежко заболяване". Това заяви имунологът от Института по биология и имунология при БАН проф. Сорен Хайрабедян в студиото на "България сутрин".

По думите му при такъв огромен вирусен товар количествата на антитела, които се произвеждат след ваксиниране, не са достатъчни.

"Това е вирус, който много мутира. При него стерилизиращ имунитет не може да се постигне. Този вирус реинфектира. Данни от Дания показват, че около 20% от преболедувалите се реинфектират. Тоест на 10 души 2 могат да се разболеят отново. Това е при средната статистика. Ако разгледате ситуацията с хора, които са на възраст над 65 години, ще видим, че около  47% могат да се реинфектират", коментира още проф. Хайрабедян.

А относно доклад на САЩ, в който се посочва, че Делта вариантът е еднакво заразен за ваксинираните и неваксинираните, имунологът добави, че Делта мутацията е особено опасна за младите хора.

"Проблемът, който се наблюдава в момента в САЩ, и който ще стане световен, е, че болниците се пълнят с млади хора. Те имат седмично по около 250 деца в болница. Делта вариантът е много заразен, младите не се ваксинират, затова сега те попадат в болница", уточни още проф. Хайрабедян пред Bulgaria ON AIR.

Експертът обясни, че Делта вариантът е коварен, тъй като протича като хрема, обикновена настинка.

"Той започва да има клиника, подобна на тази на другите коронавируси, които причиняват настинка. Един неваксиниран на 7-8 ден започва да произвежда антитела отново и неговата система започва да се бори с вируса. При неваксинирания ще минат 2 седмици и той няма да има антитела. В този срок се получава една друга пренастройка на имунната система", каза още имунологът.

Събеседникът потвърди и това, че изграждането на колективен имунитет е невъзможно заради Делта мутацията.

"Делта мутацията се появи в Индия преди да започне ваксинирането там. Тоест ваксинирането не е причина да се създава селекция, която да води до мутиране. Самото ваксиниране по време на епидемия може да доведе до мутиране, но в случая с Делта това не е причината", уточни експертът.

Проф. Хайрабедян е категоричен, че определено има професии, при които се налага задължителна ваксинация.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
2 rate up comment rate down comment 1
Прометей
преди 2 години
Лъжи до дупка, това е новото нормално. Сигнализирай за неуместен коментар
6
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Хайде стига криха истината! Сигнализирай за неуместен коментар
5
0 rate up comment rate down comment 2
The Dark Lord
преди 2 години
Радвайте се, че не пуснаха по-гаден и смъртоносен вирус, иначе с тази хигиена досега населението на земята да е с 2/3 намаляло! Сигнализирай за неуместен коментар
4
8 rate up comment rate down comment 7
The Dark Lord
преди 2 години
Хората масово не спазват мерките. Отдавна се влиза в обществени места без маски и т.н. Отделно хора болни се разхождат из улици и магазини без маски. Най-любимото на българина е да се изкашля в магазина преди да излезе! Като не искате да се ваксинирате, поне спазвайте мерките, иначе ще си играем на пандемия до без край! Бъдете отговорни и пазете не само вас, но и тези около вас! p.s. На тези с конспирациите, които сега плюят и ваксините, ще им задам въпроса "Нали нямаше вирус? Какво стана сега?" Сигнализирай за неуместен коментар
3
8 rate up comment rate down comment 6
Анти-ковидфашизъм
преди 2 години
БОЛНИЦИТЕ СА ПЪЛНИ С ВАКСИНИРАНИ И ЗОРЛИН НАПИСАНИ ОТ ТАЗИ ГРЕШНА ДИАГНОЗА.УБИЙЦИ ВИДОВ ДЕН НАБЛИЖАВА!!!И ВИЕ ЕДИН ДЕН ДА *** ОТ ТОВА НЕБРЕЖНО ЛЕЧЕНИЕ Т.Е НИКАКВО ХОРАТА УМИРАТ ОТ РАК И КАКВО ЛИ НЕ НО НЕ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ТОВА ПИШАТ КОВИД И ЧОВЕКА УМИРА.ГНУСНИ МЕДИИ Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 4
Анти-ковидфашизъм
преди 2 години
БОЛНИЦИТЕ СА ПЪЛНИ С ВАКСИНИРАНИ И ЗОРЛИН НАПИСАНИ ОТ ТАЗИ ГРЕШНА ДИАГНОЗА.УБИЙЦИ ВИДОВ ДЕН НАБЛИЖАВА!!!И ВИЕ ЕДИН ДЕН ДА *** ОТ ТОВА НЕБРЕЖНО ЛЕЧЕНИЕ Т.Е НИКАКВО ХОРАТА УМИРАТ ОТ РАК И КАКВО ЛИ НЕ НО НЕ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ТОВА ПИШАТ КОВИД И ЧОВЕКА УМИРА.ГНУСНИ МЕДИИ Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 11
Warrezz
преди 2 години
Гаден арменец. Да ви беше избил Хитлер, а не да ми дрънкате глупости по медиите!!! Сигнализирай за неуместен коментар