Все по-млади пациенти с Ковид-19 постъпват в болниците в Германия

Много родители не са сигурни дали да ваксинират децата си

14.08.2021 | 21:07 Редактор: Юлия Христова
Все по-млади пациенти с Ковид-19 постъпват в болниците в Германия

Броят на новозаразените с коронавирус в Германия продължава да расте. Сред тях има все по-малко възрастни хора и все повече деца и юноши, които не са ваксинирани, а пациентите в болниците стават все по-млади.

Новите случаи растат от седмици, а най-сериозно е покачването на седемдневна база във възрастовата група между 10 и 34 години. При неваксинираните деца и младежи също се наблюдава увеличение в рамките на последните няколко седмици, докато при по-възрастните ситуацията е далеч по-спокойна. На седмична база има по около 60 нови инфекции на 100 хиляди души  сред децата и младежите на възраст между 15 и 24 години. При хората над 60 години този показател е едноцифрен. 

Възрастта на пациентите в болница също спада

Средната възраст на хоспитализираните също спада. В началото на годината най-голям е бил броят на пациентите с Ковид, които са били на или около 77 години. През изминалата седмица тази възраст е спаднала до 48 години. Предполага се, че ваксинирането на по-възрастните тук също оказва сериозно влияние. 

Много родители не са сигурни дали да ваксинират децата си. Това се дължи на няколко фактора, един от които е липсата на официална препоръка от страна на здравните власти. Освен това съществуват конспиративни теории, които се разпространяват в интернет, и които често са свързани с децата. Докато миналата есен в Германия се разпространяваше слухът, че деца са умрели заради носенето на маски, сега конспирациите най-често са по темата с ваксините. Това плаши родителите и води до конфликти в семействата. Пред “Тагесшау” германски тийнейджъри разказват за разправии у дома, защото те самите искали да се ваксинират, но родителите им не им позволявали.

Неясно остава каква част от хората се заразяват по време на престой в чужбина. Данните все още са непълни, здравните власти не могат да проследят и всички вериги на заразяване. Институтът “Роберт Кох” съобщава за 7 000 случая между средата на юли и 8 август, при които инфекцията по всяка вероятност е била пренесена от чужбина. Най-често са регистрирани нови случаи на Ковид-19 след престой в Испания, Турция и Косово. Около 26 000 души за същия период са се заразили в Германия.

Броят на тестовете намалява

Броят на лабораторните тестове за коронавирус в Германия намалява, докато делът на положителните проби се увеличава. За да се ограничи по-силното разпространение на вируса, е важно PCR-тестове да се правят и на деца, и на ваксинирани хора с леки симптоми, смятат от “Роберт Кох”.

Все по-малко тестове се правят и в лекарските кабинети в последните седмици. Според новия седмичен доклад, миналата седмица в лекарските практики са направени най-малко тестове на пациенти през тази година -  общо 588 404 PCR-теста.

Миналата седмица малко под четири на всеки 100 теста са дали положителен резултат, което е сериозно покачване в броя на положителните проби. Според последните данни, 98% от хората с положителен тест за коронавирус, са заразени с Делта варианта на вируса. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК