Последните думи на Ковид пациент в Щатите: Иска ми се да се бях ваксинирал

Болниците в САЩ отново се препълниха – основно с неваксинирани

14.08.2021 | 09:11 Редактор: Здравко Черкезов
Последните думи на Ковид пациент в Щатите: Иска ми се да се бях ваксинирал

В САЩ расте броят на инфекциите от коронавирус и болниците отново се препълниха – основно с неваксинирани. Мнозина от тях съжаляват за своето неверие. Особено в южните щати положението става драматично.

Радиоводещият Дик Фарел е ултраконсервативен привърженик на Доналд Тръмп. От месеци в социалните мрежи той пропагандира срещу ваксините: те били измама, а главният американски вирусолог Антъни Фаучи бил лъжец. Защо човек трябвало да се ваксинира, след като пак можело да се разболее?

В началото на август Фарел почина от Ковид-19, пише DW. А приятелката му Ейми Лий Хар разказа в телевизионно интервю какви са били последните му думи: "Тази пандемия не е шега", казал той. "Иска ми се да се бях ваксинирал". 

"Оставете политиката настрана и се ваксинирайте!"

Фил Валентайн, друг водещ с предимно десни разбирания, през юни беше пародирал злия "Човек ваксина". След това обаче се разболя и едва оцеля. Валентайн накара своя брат Марк да публикува следното съобщение във Фейсбук: "Искаме да кажем на колкото се може повече хора: „Оставете политиката настрана и се ваксинирайте!". 

Истории за антиваксъри, които променят мнението си на 180 градуса, имат сериозен отзвук в американските медии. Минди Грийн от Юта разказа пред CNN как шестчленното ѝ семейство първоначално решило да не се ваксинира. След това обаче настъпва шокът: от седмици мъжът ѝ лежи в интензивното отделение със силно увреден бял дроб. "Ние все пак сме сред щастливците, защото мъжът ми е още жив", казва Минди и апелира към съгражданите си да се ваксинират: "Информирайте се чрез факти. Не може да вземете добро решение на базата на страх и лъжи".  

За много американци това послание е закъсняло. В редица южни щати, където готовността за ваксинация е по-ниска, болниците отново са препълнени. Заместник-директорът на университетската болница в Джаксън, Мисисипи, Алън Джоунс казва: "Ако в следващите пет до седем дни продължи така, здравната система в Мисисипи ще колабира. Всичко е пълно". Затова в гаража на клиниката му се изгражда спешно отделение с 50 легла. А губернаторът на Мисисипи настоява военният кораб USNS Comfort, в който в началото на пандемията се лекуваха пациенти от Ню Йорк, да бъде изпратен в щата. 

Неваксинираните препълват болниците в южните щати

Ситуацията в Луизиана, Тексас и Флорида сега е също толкова драматична, колкото в началото на пандемията. Във Флорида има дефицит на медицински персонал. И там повечето пациенти в болниците не са ваксинирани.

Губернаторът Рон Десантис обаче отмени всички антипандемични мерки. Вместо да се концентрира върху призиви за ваксинация, сега той говори основно за лекарството "Регенерон", с което бившият президент Тръмп беше лекуван миналата година. "Това е най-ефективният метод за лечение на заразените", казва Десантис. "Ако се приложи навреме и правилно, рисковете да бъдете лекувани в болница намаляват със 70 процента."

Мобилен екип ще разпространи лекарството в целия щат, обеща републиканецът, без да дава повече подробности. 14-годишната Марион Бейкър от Мисури вероятно ще се справи и без "Регенерон". И тя не е искала да се ваксинира. Но сега от болничното легло призовава: "Ваксинирайте се, за да не се озовете в болница и да можете да дишате свободно!". 

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК