Специалист: Да се помисли за задължително ваксиниране в определени групи

Д-р Аспарух Илиев е ръководител на лаборатория в Университета в Берн, специалист по безопасност на ваксините

10.08.2021 | 22:33 Редактор: Десислава Атанасова
Специалист: Да се помисли за задължително ваксиниране в определени групи

До момента винаги съм се въздържал от препоръки относно задължителното ваксиниране. С тези ниски проценти на ваксиниране в България ми се струва, че следващият кабинет ще трябва да се замисли за задължително ваксиниране в определени групи. Това каза д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн, специалист по безопасност на ваксините. 

Друга тема от разговора бе свързана с критериите, по които може да се определи дали човек има нужда от трета бустерна ваксина. 

"Решението трябва да се взима на база на епидемилогични данни. В момента, в който се забележи, че кривата на заболяването между вакснираните започва да расте, това означава, че започваме да изчерпваме ефективността на ваксините. Моята молба е да изчакаме да получим зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която ще препоръча оптималния прозорец за поставяне на трета бустерна доза", посочи д-р Илиев. 

Според медикът смесването на векторни с РНК ваксини при поставяне третата доза е добре за имунитета ни, като го стимулира допълнително. 

Повече четете на сайта Вloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК