Експерти: Очаква ни тежка вълна на Ковид-19, ще има вирус, докато не се ваксинираме

Коментар на доц. Спас Спасков и Наталия Маева в "Денят ON AIR"

10.08.2021 | 21:42 Редактор: Жаклина Иванова

На прага на оранжевата зона сме. Няма да затягат мерките в София, засега. Медиците от Спешна помощ днес излязоха на протест, а причината са новите правила за заплащането на бонусите при работа с пациенти с Ковид-19. Те искат оставката на здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

"Живеем в динамично време. За мен, като пациент, който дължи живота си на лекарите, е обидно да бъдат поставяни в подобни ситуации. Помним и проблемите, които бяха в "Пирогов". Българското общество трябва да се отнася с уважение към лекарите, които трябва да имат адекватно заплащане". Това заяви председателят на Националната пациентска организация Наталия Маева в студиото на "Денят ON AIR".

"Смятам, че се знаеше предварително, че в мига, в който тези пари бъдат спрени, ще възникнат бунтове. Ще припомня едно нещо, което върви като привилегия - храненето на персонала, който работи в йонизирана среда. В едни бедни години, когато е имало криза за храна, за да бъдат подпомогнати тези хора, които работят във вредните условия, им е била давана храна. Нещо, което е дадено веднъж като някаква привилегия, се отнема изключително трудно", коментира бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Относно това дали сме готови за четвъртата вълна на коронавируса, Маева уточни, че трябва да бъде разработена специална програма, за да не изпаднем в ситуация, в която сме били до преди няколко месеца.

"Опасявам се, че тази вълна ще бъде много по-тежка. Броят на заразените расте. Българинът не иска и да чуе за спазване на мерки. Всеки ден около нас виждаме хора, които казват, че не искат да носят маска например", добави тя.

По думите ѝ България много скоро може да се превърне в единствената държава в Европейския съюз, в която ще има починали пациенти, ваксинирани срещу коронавируса.

"Имам предвид фалшивите сертификати. Странното е, че никой не спира това нещо", посочи още председателят на Националната пациентска организация.

"Добрите намерения лесно се превръщат в лоши действия. Проблемът е изключително тежък. Непрекъснато се прави опит да се обвини правителството, че прави ваксинации. Философията на сегашното правителство е, че ваксинациите трябва да са доброволни. Гражданите да бъдат отговорни. От една страна, ние ще продължим да протестираме, ако ни задължат да се ваксинирате, от друга страна, ще протестираме, ако има болест. Болест ще има докато не отидем да се ваксинираме - това е сигурно", категоричен е доц. Спасков.

Бившият директор на "Пирогов" посочи, че приоритетни групи при ваксинация трябва да има, само когато има недостиг на ваксини.

"В обществото има недоверие. Години наред се правеше всичко възможно да се казва, че здравеопазването е лошо, че лекарите са лоши - те ни мамят, лъжат. И в един момент, когато тези лекари трябва да убедят хората, никой не им вярва. Тези спорове, които се водят в медиите между отделни лекари, трябва да се водят на принципа на научните спорове", обясни още медикът.

Маева каза, че това, което ни липсва, е консенсус в сферата на здравеопазването.

"Предстои ни една много тежка криза. Няма защо да бъдем оптимисти, че 1% от българското население е ваксиниран и това е застраховка. Не, напротив - отново трябва да се мобилизираме и да работим заедно, защото само заедно можем да преодолеем подобна пандемия", коментира още тя пред Bulgaria ON AIR. И посочи, че тежестта на новата вълна ще рефлектира върху лекарите и пациентите.

Доц. Спасков изтъква и това, че все повече се правят опити хората да се ваксинират, благодарение на сплашването с числа.

Специалистите са категорични, че е крайно време да спрем да вярваме в конспиративни теории.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК