ДНСК забранява строежите в Синеморец до решаването на проблема с канализацията

Решението е след проверка на колектор, отвеждащ битовите и фекални води в залива "Свети Яни"

11.08.2021 | 12:37 Редактор: Елеонора Танева
ДНСК забранява строежите в Синеморец до решаването на проблема с канализацията

Във връзка с изпълнението на влязлата в сила заповед на РДНСК Бургас за премахване на незаконен колектор за отходни води в с. Синеморец, община Царево, началникът на ДНСК арх. Влади Калинов издаде указания на кмета на община Царево да наложи строителна забрана на територията на Синеморец до решаването на проблема с канализацията в района, информират от Дирекцията на национален строителен контрол. 

На 30 юли 2021 г. РДНСК Бургас извърши проверка по сигнал за незаконен строеж на "Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на главен канализационен колектор до Черно море", отвеждащ битовите и фекални води в залива "Свети Яни".

Предвидено е било пречистените от него води да бъдат отведени, чрез дълбоководно заустване, на 1800 м. в Черно море. При провеждане на пробни изпитания е установено, че същият не сработва.

В резултат на това е изпълнена байпасна връзка /незаконния колектор/ между входната и изходната канализационни шахти на пречиствателния модул, по която са отклонени отпадните води. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК