Екозащитници алармират: Отпадни води се изливат в морето край Синеморец

От общината твърдят, че водата  е чиста, а там, където се излива тръбата, всъщност не е плаж

09.08.2021 | 14:15 Редактор: Десислава Атанасова

По разпореждане на прокуратурата в Бургас, Регионалната дирекция за национален строителен контрол и местната екоинспекция проверяват изливат ли се незаконно отпадни води в морето в Синеморец. По случая има образувано административно-наказателно производство срещу Община Царево. За случая алармираха преди дни природозащитници в социалните мрежи.

Отходната тръба излива от години битовите и фекални води директно в морето, в залива "Свети Яни"  в Синеморец. Заради незаконния канализационен колектор от години общината в Царево търпи санкции, но отпадните води продължават да се изливат в морето.

"Апелът на общината към държавата е - Моля, вкарайте тази точка като ангажимент, към каквато и да е програма, защото Синеморец, Варвара,  Резово и Ахтопол, са градове, които имат крещяща нужда от пречиствателни съоръжения", заяви кметът на Царево Георги Лапчев. 

Общината има изграден проект, но площадката за пречиствателната станция трябва първо да бъде изключена от Природния парк "Странджа”, а държавата да намери средства. От ДНСК обаче посочват, че още през 2001 г.  е изграден експериментален пречиствателен модул, който не е ясно защо не е пуснат в експлоатация.

"Да се види тази станция, която кметът я построи и не е работила един час, кой по какъв проект, защо?  Второ - трябваше да се зауства, а тя не се зауства, тя даже се излива на брега", категоричен е Георги Попстефанов, жител на Синеморец.

От общината твърдят, че водата  е чиста, а там където се излива тръбата всъщност, не е плаж.

"Ясно е, че толкова немалък битов отпадък се излива непречистен директно във водите, които са на 500-600 метра от двата плажа "Бутамята" и "Велека", логично е да има проблем", смята природозащитникът Мария Чипилева. 

Според природозащитници въпреки липсата на пречиствателна станция в Синеморец, кметът на Царево продължава да издава разрешителни за нови строежи.

"След като вие твърдите, че единствената причина Синеморец да няма пречиствателна станция, е липсата на ОУП, защо тогава, без такъв план, допускате да се застрояват земеделски земи на територията на общината", попита Борислав Борисов от Facebook групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг". 

Проверката за незаконната тръба трябва да приключи до 13 август.

Повече вижте в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК