Поискаха оставката на кмета на Царево заради план за застрояване в Синеморец

Ще се строи ли жилищен комплекс върху детска площадка?

20.05.2021 | 14:30 Редактор: Десислава Атанасова

Протест пред общинския съвет в Царево поиска оставката на кмета. Причината е докладна записка на градоначалника на морската община, която предвижда да се строи жилищен комплекс върху терен в Синеморец, определен за спортна площадка.

Малко по-късно настъпи обрат - внесената докладна беше оттеглена, била "техническа грешка". 

Поляна в Синеморец е напът да се превърне в поредния жилищен квартал край морето.

"Май остана само морето тук незастроено, в Синеморец, и на него май вече му се точат. Просто на всички ни е мъчно. Аз живея ето там и като изляза сутрин тази поляна ми пълни сърцето", разказа Мария Митерхайзур.

По-късно протестът от Синеморец се пренесе пред сградата на общинския съвет. 

"В момента община се опитва, чрез частично изменение да го направи на 14 жилищни парцела, съответно да ги продадат и да се построят 14 нови къщи. Само 100 метра надолу се излива мръсната вода на селото, без пречиствателна станция, директно в заливчето", каза преподавателят в УСАГ инж. Николай Найденов.

"Искаме да не бъде презастроено, защото ако се презастрои ще се случи това, което се случи със Слънчев бряг.  Синеморец винаги  е бил място, където  е идвал елитът на България  и искаме да го запазим такова – незастоено, диво  и красиво", допълни Николай Пенев.

Оказа се, че в последния момент докладната е оттеглена от кмета на Царево.

"Мотивът е, че че има техническа причина тази докладна да не мине. Мислите ли, че това е нормално. Бързо ги попитайте нещо, защото те сега ще отидат на плажа, ще пият бира и ще си оставят там отпадъците", заяви кметът на Царево Георги Лапчев.

Той обяви, че протестът е политически и че в правомощията на общинската администрация е да решава как да се разпорежда с общинската собственост. Не стана ясно дали остават намеренията за застрояване на поляната.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
b.mehmedov
преди 2 години
И как някакви си 10-тина глупендера изведнъж ще свалят кмета на Царево изведнъж от името на хиляди и милони граждани ще решават за развитието на Синеморец. Алоооооооооо ходете си гледайте работата. *** екоактивистчета и провокатори, чийто корупционни схеми нещо се прецакват немогат да насмогнат да ревът. Сигнализирай за неуместен коментар