Работодатели не зачитат задължителните почивки, мамят с парите за нощен труд

Работодатели пестят от парите за нощен труд на служителите си

10.08.2021 | 16:12 Редактор: Елеонора Танева
Работодатели не зачитат задължителните почивки, мамят с парите за нощен труд

241 проверки са извършени по Черноморието от Инспекцията по труда. 22 от проверени 4 200 служители са били без трудов договор. Двама граждани на трети държави са установени да работят без право на достъп до пазара на труда у нас. Само едно непълнолетно лице е работило без необходимото разрешение от Инспекцията по труда. Съставени са 46 актове за установяване на административно нарушение.

Сред най-честите нарушения са свързани с неспазване на работното време и почивките. Установените такива нарушения за седмица са 86. 

Целта на проверките е с активизирането на летния сезон да се обезпечи засиленият контрол в сезонните обекти, за да се гарантира в в максимална степен спазването на трудовото законодателство.

Работодатели пестят от парите за нощен труд на служителите си. 

Установени са 22 случая, в които работодатели не заплащат с увеличение от минимум 1 лев на час положения нощен труд съгласно промяната, която е в сила от началото на 2021 г. Те продължават да го заплащат по ставката от преди изменение от 0.25 лв. на час, пише dnes.bg.

Екипи на трите дирекции "Инспекция по труда" – Бургас, Варна и Добрич ще продължат работа по морските курорти до края на август.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК