България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Глад за кадри и генерация на технологиите - реалността на пазара на труда

Коментар на председателя на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в "България сутрин"

08.07.2021 | 08:15 Редактор: Жаклина Иванова

Кои са най-желаните специалности за българските студенти и каква е реалността на пазара на труда?

"Младите хора имат различни нагласи в различни възрасти. Когато виждаме, че се ориентират към "Право" и "Психология", това е свързано с несигурността, която всички забелязваме след пандемията. Когато си минал през "Право", можеш да се пренасочиш според ситуацията на пазара и това, което се търси, защото си създал фундамент, над който можеш да надграждаш. "Право"-то е сигурно, тъй като няма как тези неща и това, което е същината му, да се преустановят", заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в ефира на "България сутрин".

Относно избора на "Психология", експертът посочи, че работата с човешки ресурси ще бъде едно от основните направления във всеки един бизнес и добави, че трябва да свикнем с това, че хората могат да се преквалифицират.

"В момента медицинските специалности са доста горещи, но за съжаление не знам доколко българските студенти се насочват към тях. Това е една сфера в развитието, която ще бъде доста актуална", каза още Василева за Bulgaria ON AIR.

Председателят на БКЗ обясни, че боравим с една нова генерация - нет генерация, алфа генерация, която е уверена с технологиите и се стреми към самостоятелност, но е привързана към семейство и приятели, обожава да работи в колектив.

"Това ще тласне тази генерация към предприемачество или това хората да създават бизнес или компанията, в която искат да се развиват. Ще имаме много повече компании - те могат да бъдат от един човек и той да работи в сферата на услугите. Тази генерация е обвързана много с приятелите, имат изключителен нетуърк, който да им помага в дейността - ще бъдат много полезни на бизнеса", категорична е Василева.

Тя добави, че за никого не е тайна, че в България имаме застаряващо население и се усеща глад на кадри.

"Тук са интересни два въпроса - дали ще може образователната система да подготви кадрите, които са необходими и дали ще може да подготви това население, което е преминало през обучения, които не са адекватни за пазара на труда", изтъкна Василева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Тук до няколко деситилетия младите ще са предимно роми, като една малка част от тях ще са образовани. Тука някакви утопии се опитва да пробутва тази дама. Сигнализирай за неуместен коментар