Първият мандат се провали, ИТН обвини "партиите на протеста" в предателство

"Отиваме на нови избори", посочи лидерът на ИТН Слави Трифонов

10.08.2021 | 16:00 Редактор: Жаклина Иванова

Лидерът на "Има такъв народ" оттегля предложения от партията проектокабинет. Във видеообръщение Слави Трифонов съобщи, че прави това, след като т.нар. "партии на протеста" обявиха, че няма да дадат подкрепата си. Днес това направи "Демократична България", а вчера - "Изправи се БГ! Ние идваме!". Трифонов ги обвини в предателство.

Липсата на консенсус и отказът от подкрепа между "партиите на протеста" доведе до провал на първия мандат.

"Ясно става, че ние направихме всичко възможно и всички компромиси, за да подкрепят правителството на ИТН като първа политическа сила. Направихме всичко възможно, за да са спокойни хората, за да има правителство и да са доволни хората от "партиите на протеста". Това не се случи заради поведението и в крайна сметка предателството на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", коментира лидерът на ИТН.

"Това е част от бягството от отговорност. Това е част от стратегията за извиване на ръце, която провали възможността изобщо с първия мандат, въпреки огромното ни желание да се случи нещо. Това е нашият призив. Много ясно казахме, че промяна чрез ДПС през задния вход не може да се прави", посочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Трифонов прогнозира, че страната отива към трети парламентарни избори, а от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" пък се надяват на разговори и все пак съставяне на правителство чрез третия мандат, след като от ГЕРБ заявиха, че ще върнат втория мандат.

"Отиваме на нови избори. Ние, като първа политическа сила в сегашния парламент, няма да подкрепим нито партиите на статуквото за следващ парламент, нито "Демократична България", нито "Изправи се БГ! Ние идваме!", заяви Трифонов.

"Третият мандат е кризисният мандат. Това е мандатът, който принуждава политическите сили да водят разговори, да сядаме и да разговаряме за правителство, което може да осигури на страната поне 6-8 месеца преди следващите парламентарни избори. Това ще бъде комбинация, за която никой не е гласувал, и точно затова тя не може да има траен мандат. Ние не можем да позволим страната да бъде хвърлена към следващи избори заради нечия безотговорност", уточни още Христо Иванов.

"Работещото решение за кризисна ситуация е служебният кабинет и служебните министри, които се радват на изключително високо одобрение от българските граждани. Във всички случаи би било добре те да бъдат и в основата на следващото експертно-техническо, както и да го кръстим, управление. Но при всички случаи става дума за партньорски консултации и за разговори, в които няма опити за доминации и за налагане на ултиматуми", заяви лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

От "Има такъв народ" анонсираха, че на предстоящия президентски вот ще подкрепят настоящия държавен глава Румен Радев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 2 години
Слави цял живот е бил егоист и автократ. Как този човек би мислил за другите(народа)? Явно тези които са гласували за него имат същите ценостнна система. Личи очевадно политическо невжество. Как може кабинет да работи без парламентарна подкрепа. т.е. без коалиция не става. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
сульо
преди 2 години
Нови избори и нов стар премиер и партия спечелила от цирка абсурдистан. Тиквун и герберастите ликуват. Пак наесен ще са на власт и корупцията ще разцъфне с нова сила.Да живее Тиквата който ще *** парата и ще трупа в чакмаджето а раята ще *** мухите.Честито българино умно ли гледаш?.Ашколсун машала проста рая парчетата от баницата ще реже доганя Сигнализирай за неуместен коментар