Христо Иванов: ДБ няма да подкрепи предложения от ИТН кабинет

"Промяна чрез ДПС през задния вход не може да се прави", категоричен е съпредседателят на обединението

10.08.2021 | 11:11 Редактор: Здравко Черкезов

"Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" отказаха подкрепа за партията на Слави Трифонов, а той определи действията им като предателство. Двете протестни формации видяха в това бягство от отговорност. 

"Това е част от бягството от отговорност, това е част от стратегията за извиване на ръце, която провали възможността изобщо с първия мандат, въпреки огромното ни желание, да се случи нещо, това е нашият призив. Много ясно казахме, че промяна чрез ДПС през задния вход не може да се прави", заяви Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".  

"Става дума за партньорски консултации и за разговори, в които няма опити за доминации и за налагане на ултиматуми, а всичко е изцяло на 100% в интерес на българския народ", категорична е Мая Манолова. 

Още преди новината, че мандатът се проваля, от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме! призоваха за диалог и стъпки, които изключват сценария "трети избори". 

"Третият мандат е кризисният мандат, това е мандатът, който принуждава политическите сили да водят разговори, да сядаме да разговаряме за правителство, което може да осигури на страната поне 6-8 месеца преди следващите парламентарни избори.  Това ще бъде комбинация, за която никой не е гласувал и точно затова тя не може да има траен мандат, но ние не можем да позволим страната да бъде хвърлена към следващи избори заради нечия безотговорност и желание да каже "Или ще стане на моето или нищо няма да стане", подчерта Иванов.

"Работещото решение за кризисна ситуация е служебният кабинет и служебните министри, които се радват на изключително високо одобрение от българските граждани. Във всички случаи би било добре те да бъдат и в основата на следващото експертно-техническо, както и да го кръстим, управление", отбеляза Манолова. 

По-рано през деня Националният съвет на БСП реши да не подкрепя правителство на ИТН, ако кандидатурата на Петър Илиев за министър на вътрешните работи, не бъде оттеглена.

Повече вижте в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 2
лицемерие
преди 2 години
Лакомията на *** свали маските! Всички приоритети са били само параван за докопване до властта! Долу партиите! Президентска Република! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
Петър
преди 2 години
С извинение ама...този е ***. ДПС му били виновни...работете в една посока момчета....и си намалете заплатите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години
Е ако ще да го подкрепя Сигнализирай за неуместен коментар