Президентът: Планът за справяне с новата вълна трябва да бъде гъвкав

"Видяхме какви са последствията да се управлява пандемията неадекватно", посочи президентът

06.08.2021 | 17:05 Редактор: Жаклина Иванова
Президентът: Планът за справяне с новата вълна трябва да бъде гъвкав

"Планът за справяне с бъдеща нова епидемична вълна трябва да бъде гъвкав, за да се осигури максималната възможна степен на отвореност на бизнеса, образованието и на всички важни системи в страната. Затова е важно здравната система да бъде отлично подготвена". Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 проведе работна среща, на която беше обсъдена ситуацията в страната по отношение на пандемията, причинена от Ковид-19.

"Извършеният задълбочен анализ от служебното правителство на резултатите от работата до момента, разработеният за първи път от началото на пандемията Национален оперативен план за справяне с пандемията с ясни критерии и показатели и демонстрираната добра координация и взаимодействие в изпълнителната власт са важна основа за справяне с евентуална следваща вълна", уточни държавният глава.

Румен Радев открои следвания подход от служебния кабинет, който позволява да се осигури в максимална възможна степен отвореност на  бизнеса, образованието и на всички важни системи в държавата.

"Изключително важно е да имаме ясни, надлежно разписани мерки и действия на правителството за справяне с пандемията. Видяхме какви са последствията да се управлява пандемията неадекватно, некомпетентно, с безхаберие, с хаос на мерките, без критерии, без план и с използване на Националния оперативен щаб като параван за користни политически цели и решения", посочи президентът.

На срещата беше представена степента на обезпеченост на здравната система с медикаменти и средства за защита, както и капацитета за гарантиране на навременна и качествена доболнична и болнична помощ.

"При евентуална нова вълна всеки българин трябва да може да намери в аптечната мрежа необходимите медикаменти, предписани от неговия лекар. Всеки трябва да може да стигне със спешна медицинска помощ до съответното здравно заведение и да бъде настанен в болница при необходимост. Това е най-важното условие, за да се справим с тази криза", коментира още Радев.

Държавният глава посочи също така, че ваксинационната кампания между българските граждани трябва да протича изключително на базата на стимули, а не на принуда.

По време на срещата служебният министър-председател Стефан Янев подчерта необходимостта мерките при евентуална трета вълна да бъдат максимално прецизирани и гъвкави по отношение на функционирането на бизнеса, съобщиха от пресслужбата на президента.

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров увери, че Министерството на здравеопазването е подготвено с подробен и ясен план за въвеждане на противоепидемични мерки за всички нива на разпространение на вируса. По думите му приетият единен протокол за поведение спрямо ковид инфекцията в извънболничната и болничната помощ ще подпомогне значително справянето със ситуацията в предстоящите месеци. Д-р Кацаров посочи, че във всички области на страната има необходимата готовност за прием на заболели при евентуална нова вълна и отбеляза като успех постигнатата висока степен на ваксинация на лекарите.

Служебният министър на образованието Николай Денков заяви, че работата на МОН е насочена в три основни направления – подготовка на насоки за действие в епидемични условия, подготовка на възможността за преминаване към дистанционно обучение и увеличаване на дела на ваксинирани в системата на образованието.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК