Куюмджиев: Нинова ще се присламчи към властта, докара БСП до самоубийство или тежка агония

Заради експерименти в енергетиката секторът не е управляван от специалист, смята той

03.08.2021 | 21:49 Редактор: Елеонора Танева

"БСП вероятно ще подкрепи правителството на "Има такъв народ", Нинова няма друг избор, освен да се присламчи към властта, за да оправдае огромните загуби на БСП". Това заяви бившият депутат от левицата Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че имената в проектокабинета на Пламен Николов са му неизвестни, освен това на Ради Найденов. 

"Ние не знаем тези хора какво ще направят, какви политики ще защитават. Доколкото знам, Александър Николов е имал кариера във финансовата сфера. Очевидно преди това 5 г. енергетиката се управляваше от дипломиран счетоводител, а сега може би от дипломиран финансист. Моето лично наблюдение е, че заради експерименти в енергетиката секторът не е управляван от специалист", коментира бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката в Тройната коалиция. 

Според Куюмджиев, може БСП да отстъпи от позицията си за изграждане на АЕЦ "Белене".

"Въпреки че повече от 20 г. защитаваме каузата "Белене", има хора от левицата, които са склонни да се откажат от нея, само и само да се присламчат към властта", заяви  Явор Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него това само ще навреди на левицата.

"Това ще бъде ритуално самоубийство, но и отиването на избори ще бъде тежка агония за БСП. Г-жа Нинова дотам докара партията - да избира между ритуалното самоубийство и тежката агония", добави бившият депутат.

На мнение е, че основен приоритет за новото правителство трябва да бъде Планът за възстановяване и устойчивост, заради изпуснатите срокове за удължаване на живота на въглищните централи. 

"За да стане това трябва много работа от хора, които разбират от енергетика. А за енергетика говорят хора, които не разбират от нея и това е много тревожно", коментира енергийният експерт.

Той е категоричен, че в момента има изкуствено задържане на цените на електроенергията. 

"Пазарът трябва да се освободи. Това може да се направи с пакет помощи за подкрепа на енергийно бедните. В енергетиката има липса на над 10 млрд. лв. Ако не направим нещо, тази липса ще продължава да расте и цената рано или късно ще се плати от гражданите", убеден е Явор Куюмджиев.

Той очаква цената на горива у нас да продължи да расте, защото страната ни е малък консуматор на външните суровини и няма инструменти да влияе на ценообразуването. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК