България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще поскъпнат ли още горивата и защо българинът не може да си позволи електромобил?

"В следващите 10-15 години петролът ще продължи да бъде основен фактор в икономиката", каза Светослав Бенчев

08.07.2021 | 08:35 Редактор: Искра Ангелова

През последната една година цените на горивата са се покачили средно между 20 и 25%. За изминалите шест месеца поскъпването е с 30 стотинки на литър. Колко ще ни излезе пътуването до морето тази година и как ще се движат цените на горивата в краткосрочен план?

"Единственото, което движи цената на горивата в България, това е цената на петрола. От август миналата година до ден днешен тя е почти двойна. От 40 долара, сега е близо 80. В същото време цените на горивата са се повишили с около 20%, което е напълно нормално, защото нефтът е около 1/4 от стойността на това, което плащаме на нашите бензиноколонки", обясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на "България сутрин".

Но какво движи цените на горивата?

"Това е неяснотата какво точно ще се случи на срещата на ОПЕК. Там имаше разногласия и когато има такива, както и търсене на пазара, защото китайската икономика се възобновява доста бързо, обикновено цените започват да тръгват нагоре. От началото на коронакризата страните от ОПЕК намалиха добива чрез квота", допълни Бенчев.

Той припомни, че икономиката в този момент не се движеше заради затварянията.

"Сега всичко се раздвижи и на пазара започнаха да липсват горива. Труден въпрос е дали бензинът ще поскъпне до края на лятото. Ако петролът запази тези нива, които са към настоящия момент - вероятно ще останем на тези цени. Ако нещата тръгнат нагоре, няма как ние да не реагираме, защото петролът е борсова стока и няма как това да не се отрази на цените на горивата у нас", коментира Светослав Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

А по думите му електромобилите са в зародиш, особено в България.

"В Европа има потенциал да се развият, докато в България нещата са доста зле. Изключително високи цени - нещо, което българският потребител все още не може да си позволи. Няма никакъв стимул от държавата. Най-евтиният електромобил е от 24-25 хиляди евро - суми, които едва ли всяко българско домакинство може да си позволи. В следващите 10-15 години петролът ще продължи да бъде основен фактор в икономиката. Дори да преминем към електромобилите, засега живи алтернативи на петрола няма", категоричен е експертът.

Бенчев отбеляза, че цената на природния газ продължава да върви нагоре, а България по-скоро е зависима от руския газ.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Аз много искам електрическа кола, ама едно, че е скъпа и второ след 10 г. трябва да сменям батерия, струваща колкото една кола. Еми... Сигнализирай за неуместен коментар