Скок в цените на горивата в разгара на лятото - с колко по-скъпо ни излиза?

За последните 3 месеца цените за литър дизел и бензин са се качили с до 4 на 100

07.07.2021 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

В разгара на летния сезон пътуването до морето на места вече излиза по-скъпо. До края на сезона се очаква горивата да поскъпнат с до 6 стотинки на литър, като на някои бензиностанции увеличението вече е факт. 

За последните 3 месеца цените за литър дизел и бензин са се качили с до 4 на 100, а при метана поскъпването е с цели 16%.

Росен следи цените на горивата и е категоричен, че повишението вече е факт, като цените, както посочва, се покачват тенденциозно за първото шестмесечие на годината.

"Според мен се е повишил с 20% от Нова година насам. Беше на 1,63, сега е на 2 и нещо", каза Росен Колев.

Според представители на бранша, в резултат от редуцирането на мерките във връзка с пандемията, както и текущия туристически сезон, цените отговарят на завишеното търсене.

"Те преди 2-3 дни се повишиха с 5-6 стотинки. До края на лятото не е сигурно. Принципно цената на петрола от началото на година се е повишила с 40%, като основното повишение дойде в последните 2-3 месеца. Нормално, в търговията е така, когато имаш повишено потребление и понижен дефицит - цената се повишава", допълни собственикът на бензиностанция Венцислав Пенгезов.

Експертите от своя страна виждат скока в цените на горивата като естествен резултат от повишението на цените в световен мащаб.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК