Бензинът в България - най-евтин в ЕС

За пътуващите към Турция е по-изгодно да зареждат там

21.06.2021 | 11:47 Редактор: Елеонора Танева
Бензинът в България - най-евтин в ЕС

Летните почивки вече започнаха, някои пътуват към родното море, други - избират южните ни съседки. И едните, и другите чакат с часове по магистралите или на граничните пунктове.

Това освен със загуба на време в пътуване, с нерви, е свързано и с разход на гориво. Затова и всеки си прави сметка къде е най-ентино да зареди. Особено пътуващите към Гърция и Турция проверяват задължително дали няма да им излезе по-изгодно да напълнят резервоара на автомобила си там.

Оказа се, че със средна цена от 1.04 евро за литър А95 (към 17 юни), България има най-евтиния бензин в Европейския съюз. При нас е по-евтин от Румъния с 10 цента за литър.

Най-евтин бензин в ЕС, но не и в Европа

Задължителните минимални акцизни ставки, налагани от ЕС, означават, че в почти всички страни извън общността бензинът е по-евтин. Оставяме настрана Русия, която като основен производител на петрол поддържа цени от порядъка на 0.56 евро за литър. Но бензинът е доста евтин и в Беларус (0.63 eвро), в Армения (0.70), в Молдова (0.91), в Украйна (0.93).

За пътуващите към Турция е по-изгодно да зареждат там.

Средната цена за А95 е около 0.77 евро на литър. На някои бензиностанции се продава дори за 0.65 евро. Дизелът е по 72 цента за литър средно.

В Гърция бензинът е по-скъп от България

В момента в Гърция средни цени на бензина са едни от най-скъпите в Южна Европа - средно 1.61 евро, или с цели 1.12 лева повече на литър.
Средната цена на дизеловото гориво е 1.37 евро, а някои бензиностанции отчитат цени и от 0.87 цента на литър.

Четете цялата статия на automedia.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
В провинцията е значително по-евтин от в София Сигнализирай за неуместен коментар