Kак бензинът става популярен и къде е била първата бензиностанция в света?

Какъв е цветът на нефта?

28.05.2021 | 12:54 Редактор: Тодор Петров
Kак бензинът става популярен и къде е била първата бензиностанция в света?

Нефтът помогна на света да се качи на колела, като се поставиха основите на две от най-големите и важни индустрии в съвременната история на човечеството - нефтената и автомобилната.

В наши дни, започваме да говорим за нефта и неговите производни продукти като за нещо, което отива в историята. Бензинът все още е тук и поне в държави като нашата, ще го бъде още доста време.

Кой е открил бензина?

Първият бензин е получен след експерименти на английския физик и химик Майкъл Фарадей през 1825 година. Чрез опити той успял да отдели от нефта лесновъзпламенима въглеводородна смес, като кръстил получения продукт "бензин". В тази дума има и латински, и арабски корени, като може най-общо да се преведе като "благовоние".

Как бензинът става популярно гориво?

Дълго време бензинът бил остатъчен продукт при производството на керосин. Това се променило с изобретението на Карл Бенц от 1885 година - добре познатият на всички ни Motorwagen.
Именно от този момент, можем да твърдим, добивът на нефт и производството на бензин нараснали стремително.

Къде е първата бензиностанция?

Първата в света бензиностанция отваря врати през 1907 година в Сиатъл, САЩ. Съоръжението е собственост на нефтения гигант Standard Oil. Дотогава бензинът се продавал предимно в метални туби и кутии, като най-често можел да бъде открит в аптеките.

Какъв е цветът на нефта?

Макар един от най-популярните синоними на нефта да е "черното злато", суровината може да има различни цветове. В зависимост от компонентния си състав, нефтът може да е освен черен също кафяв, червеникав, зелен, жълт и дори прозрачен. Колкото повече са леките фракции, толкова по-светъл е цветът.
Бензинът е най-леката и течна фракция като е безцветен, а дизеловото гориво може да има лек жълтеникав оттенък.

Четете повече по темата в Automedia.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК