До дни въвеждат екостикерите, защо колите с газови уредби не влизат в категориите?

Засега не се знае с колко те ще вдигнат цените на годишните автомобилни прегледи

02.07.2021 | 19:55 Редактор: Искра Ангелова

До дни влизат в сила екостикерите за автомобилите, които ще показват нивата на замърсяване на въздуха от превозните средства. Промените при извършването на техническите прегледи засягат превозните средства до 3 тона и половина. Ще бъде ли ограничен достъпът на автомобили до централните части на големите градове?

Тодор е шофьор от 11 години и кара вече шеста кола с газова бутилка, защото според него това е по-екологичният избор.

"Повечето хора карат на газ, за да е по-евтино. Така че няма логика да имат хората газова бутилка и да карат на бензин", каза Тодор Тодоров.

Оказва се, че колите с газови уредби обаче не влизат в нито една от петте категории екостикери, които се определят от това какви газове отделят автомобилите.

"Автомобилите с газови уредби ще получат екостикер на база на работата на бензиновия двигател. Означава, че когато минават годишният технически преглед, трябва да работи само бензиновият двигател, за да се измерят отработените газове", коментира Александър Костадинов от Асоциацията на автомобилните производители.

Във всички пунктове за годишни прегледи на автомобили вече тече подготовка за поставянето на стикерите. 

"Как ще бъде извършен самият преглед, той си е по методика. Няма нещо по-различно, освен това че при издаването на стикера ще има малко повече действие и от там съответно, малко повече време е необходимо за извършване на един преглед, което като цяло изнервя хората", сподели председателят на Съюза на българските автомобилисти Малинка Бондаренко. 

Засега не се знае с колко новите екостикери ще вдигнат цените на годишните автомобилни прегледи.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Този Тодор като е шАфИор от 11 години, не разбра ли, че при ГТП и да си на газ се превключва на БЕНЗИН при преминаването на колата през канала! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години