Без яснота за новите екостикери, но шофьорите са твърдо против

Изискването за тях влиза в сила от 12 юли

06.04.2021 | 19:39 Редактор: Искра Ангелова

Годишният техническият преглед на автомобилите ще поскъпне заради екостикерите. Повишението ще бъде от 5 до 10 лв. Изискването за екостикер влиза в сила от 12 юли.

Промяната ще засегне леките и товарни автомобили с тегло до 3,5 тона. В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за превозното средство. 

Димитър кара сравнително стар автомобил. Той е категорично против добавянето на екостикер и оскъпяване на цената на техническия преглед. 

"Така или иначе българинът живее доста трудно икономически, така че според мен това е абсолютно неналожително. Не смятам, че има толкова много автомобили, колкото в градовете на запад, така че не е толкова голям проблемът", коментира Димитър Иванов.

Според повечето шофьори лепенето на всякакви стикери по стъклата на колите трябва да отпадне напълно. 

"В Англия нямат такива стикерчета, талончета и т.н. Може застраховката, например, да си я направиш по интернет, не получаваш никакви документи", сподели Николай Великов.

А собствениците на пунктове за годишни технически прегледи се оплакват, че нямат никаква яснота относно екостикерите. 

"Засега нямаме яснота дали ще трябва да закупим ново оборудване. Само разбрахме, че ще има оборудване, което ще позволи връзката на уредите в пункта със системата на АА. Но кой ще го закупува, не е уточнено. Както и цената на стикерите, която пак от медиите я научихме", каза собственикът на пункт на ГТП Антоний Тодоров.

Най-силно притеснени от въвеждането на екостикери са възрастните хора, които притежават по-стари автомобили. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК