Ето в кои градове у нас шофьорите плащат най-скъпо за гориво

Водачите на автомобили вече сериозно усещат поскъпването

25.03.2021 | 19:58 Редактор: Искра Ангелова

Зареждаме с 13 на 100 по-скъп бензин и дизел, отколкото в края на миналата година. Ако през декември литър бензин или дизел струваха около 1,80, то към днешна дата най-масовото гориво се продава средно за 2,60 лв. за литър. 

Спекулация на българския пазар или външноикономическа зависимост?

Най-скъпо за гориво у нас плащат в Шумен, Велико Търново и Пловдив. Следват София и Ямбол.

"Това стана в рамките на месец, много бързо. Обстановката е много тежка, кризата е повсеместна. При нас спадът е около 40%", каза управителят на бензиностанция Венцислав Пенгезов.

Шофьорите вече сериозно усещат поскъпването. В рамките на 3 месеца газта, бензинът и дизелът у нас са се увеличили с над 20 стотинки, като разликата в цената между големите вериги бензиностанции е минимална. 

Според Българската петролна и газова асоциация, причините са изцяло външноикономически, а за договорки и картел на българския пазар не може да се говори. Средната цена основните сортове суров петрол в края на миналата година е била малко над 50 долара за барел. Към днешна дата е с 10 долара повече. 

"Трайната политика на ОПЕК в посока на ограничаване на добивите на суров петрол, която води до това, че създава дефицит на пазара и оттам нагнетяване на цените нагоре", коментира изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Според асоциацията основна причина за скок на горивата са и прогнозите за съживяване на пазарите след втората Ковид вълна в началото на февруари. Надеждата останала в миналото обаче с настъпването на третата вълна. 

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК