Още по-строги правила за влизащите у нас от страните в "червената зона"

При влизане в България се изисква както ваксинационен сертификат, така и отрицателен PCR тест

27.07.2021 | 18:13 Редактор: Елеонора Танева
Още по-строги правила за влизащите у нас от страните в

Нови правила за влизане в България от държави в "червената зона" влизат в сила от четвъртък, 29 юли. Промените са въведени със заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства, гражданите на ЕС и ЕИП и др., пристигащи от държава, попадаща в "червената зона", се допускат в страната при представяне на валиден цифров ковид сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ, съдържащ същите данни. Също така трябва да имат и отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест. 

Граждани на ЕС, на ЕИП, Конфедерация Швейцария и членове на техните семейства, които пристигат от държава в "червената зона" и не предоставят сертификат за ваксинация и отрицателен PCR тест, се поставят под 10-дневна карантина.

Същото важи и за българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства.

Със същата заповед се допуска влизането в страната, без да е необходимо да представят документи за Ковид-19, на деца до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК