Кантарджиев: Последна спокойна Ковид седмица, обидно нисък е броят на ваксинираните

Ваксините, които се прилагат в България, предпазват и от Делта варианта

27.07.2021 | 15:55 Редактор: Жаклина Иванова
Кантарджиев: Последна спокойна Ковид седмица, обидно нисък е броят на ваксинираните

"Това е последната спокойна седмица по отношение на разпространението на коронавируса - имаме фалшиво епидемично благополучие", предупреди консултантът по ваксинационния процес към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

Според него здравната система трябва да се подготви, а хората да се ваксинират. Той заяви, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.

"Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни стресира. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души", уточни проф. Кантарджиев пред "Фокус".

Консултантът по ваксинационния процес към Столичната община посочи, че открито се срещаме с приятели, посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на заразените ще продължи да нараства през следващия месец.

Проф. Тодор Кантарджиев обясни, че ваксините, които се прилагат в България, предпазват и от Делта варианта.

Професорът коментира, че на 1000 преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Преболедувалите трябва да изчакат между три и шест месеца, за да се ваксинират и да получат силен имунен отговор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Аре ве дайте я тая делта да я пробваме и нея. Сигнализирай за неуместен коментар