Гърция, Португалия и Нидерландия - следващите в "червената зона"

16% от населението у нас е имунизирано при средно за Европа - 40%

19.07.2021 | 17:55 Редактор: Юлия Христова

България затваря границите си за жителите на държави, попаднали в "червената зона" по заболеваемост от Ковид-19. Причината поредната вълна на пандемията обхваща все повече части на Стария континент. Българите, които искат да се върнат в родината си, трябва да представят отрицателен PCR тест или да направят такъв след като пристигнат от страна в "червената зона".

Заради попадането на Кипър, Великобритания и Испания в червената зона по заболеваемост от Ковид-19 – България затваря границите си за техни граждани. Забраната обаче не важи за българите там и те ще могат да се приберат с негативен ПСР или да бъдат поставени под 10-дневна карантина, която може да отпадне при отрицателен PCR, направен и у нас и изпратен до съответното РЗИ по имейл. 

"За тези, които не са български граждани има пълна забрана, хора от тези страни изброени не могат да влизат по никакъв начин и повод, а българските граждани и техните членове на семейства могат да дойдат в страната с отрицателна PCR проба", каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Ковид сертефикатът няма да е валиден за страните от "червените зони". 

Едва 16% от населението у нас е имунизирано при средно за Европа 40%, което изправя България пред нов риск, предупреждава доц. Кунчев. 

"Ако нещата се движат толкова енергично както  момента, аз смятам, че ръст постепенно ще започне още до края на този месец, а през август ще имаме едно повишаване на стойностите", допълни Кунчев. 

И макар новата мярка да не засяга транзитно преминаващите, с цел да избегнат разправиите по границите, пътуващите масово правят PCR тестове. 

Следващите държави, които се очаква да влязат в "червената зона" заради висока заболеваемост, са Гърция, Португалия и Нидерландия. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Тттт
преди 2 години
Очаквайте скоро новия сезон на риалити шоуто кови 19 ще го излъчват всички медии от сутринта до вечерта и да сме сигурни че ще го гледате и ще може да ви до промием мозъците ще затворим отново всичко.Този сезон акцент ще са незадължителните но принудени ваксини които ще ви дадат привилегея на пролет да отидете на ресторант фитнес и дори в супермаркета а на някои дори да ходят на работа . Сигнализирай за неуместен коментар