Задава ли се новата вълна: Бургас премина в жълтата зона, отварят Ковид легла

Случаите нарастват, макар и не стремглаво, посочи директорът на Регионалната здравна инспекция

23.07.2021 | 14:55 Редактор: Здравко Черкезов
Задава ли се новата вълна: Бургас премина в жълтата зона, отварят Ковид легла

Бургаска област се подготвя за ръст на случаите на коронавирус. От три дни областта премина от зелената в жълтата зона на увеличен риск. Лечебните заведения поетапно отварят отново Ковид легла. 

Случаите в Бургас нарастват, макар и не стремглаво, посочи пред БНР директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.

"Тенденцията е трайна. Първият рубеж, заложен в плана на министъра, е 100 на 100 000 на 14 дена. Ние сега сме 23-24 на 100 000 души". 

Въпреки това лечебната мрежа в Бургас и областта се подготвя да посрещне ново увеличение на болните. В Бургас са разкрити 34 Ковид легла и още четири интензивни.

"Предстои днес едно Инфекциозно отделение с 8 легла в Айтос да отвори. А в понеделник ще отворят и в другите големи многопрофилни болници поетапно, в зависимост от броя на болните", заяви д-р Георги Паздеров.

Другата седмица се очакват резултатите от пробите на заразените филипински моряци в Бургас, както и на регистрирани с Ковид чужденци. От по-предната седмица потвърдените случаи са три, каза д-р Паздеров. Официално установените случаи на Делта варианта в областта са 7.

В понеделник предстои заседание на областния кризисен щаб, на който ще се обсъди готовността на лечебната мрежа в региона. Вече са предупредени областният управител, кметовете на общини и управителите на здравните заведения в областта.  Ще се обсъжда редът, по който ще се отварят Ковид леглата, в зависимост от броя на болните и каква е готовността на лечебната ни мрежа да посрещне нов ръст на болните. 

Здравният министър очаква доклад от заседанието до 29 юли. Свикването на кризисните щабове в Бургас и страната са разпоредени именно от него.  

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК