Имунолог към антиваксърите: Искате само да се възползвате от европейските достижения

"Явно българското общество трябва да научи урока си по-трудния начин", посочи доц. Велизар Шиваров

26.07.2021 | 11:19 Редактор: Здравко Черкезов
Имунолог към антиваксърите: Искате само да се възползвате от европейските достижения

"Има значение кога ще дойде четвърта вълна на пандемията, защото колкото по-късно, толкова по-добре. Това дава шанс да прекараме повече време относително спокойно и да се подготвим по-добре за нея", каза имунологът доц. Велизар Шиваров. 

Той няма обяснение защо страната ни е на последно място по ваксинирани – при условие, че медицината предостави възможност това да се избегне и предотврати, а бизнесът даде лесен достъп до ваксини за всички:

"Това е огромно достижение на човешката цивилизация и е обществен избор дали да се възползва от това или не. А ние като българи сме привилегировани, като страна от ЕС, да имаме избор и възможности, от които не искаме да се възползваме.

Мога само да кажа на антиваксърите, че е странно да искаш да се възползваш от европейските достижения, да казваш, че си част от това общество, а така яростно и с назидание да отказваш да се ваксинираш", заяви доц. Шиваров пред БНР.

По думите му децата над 12 години могат да се ваксинират, като сподели, че неговото дете е ваксинирано с първа доза и е на 13 години. А задължителна имунизация трябва да има за персонала на социалните домове, както и за някои кръгове от медицинския персонал.

"Явно българското общество трябва да научи урока си по-трудния начин", посочи още доц. Шиваров.

Според него е рационално, ако се изисква децата в детските градини да са ваксинирани, както и техните родители, персоналът на детската градина също да бъде ваксиниран.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 1
Мдаааа
преди 2 години
В държави с много ваксинирани има поне около 30 до 50 % не-ваксинирани и те са основния резервоар на вируса. Казаха го, 95 % са не-ваксинирани които в момента се разболяват. В българия има конкретна дезинформация че ваксинирани ... само ... се разболяват. Чиста дезинформация. Има и дезинформация за ефективността на ваксините. Преписваха частично само за 38% ефективност от неназован източник докато официални и научно доказани данни са 88 % ефективност на Пфайзер срещу делта варианта. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Е кво стана то,ние антиваксарите чакаме да дойде новата голяма вълна,а то при ваксарите вече дошла и почват нови забрани и локдауни,скоро очакваме забраните да са за ваксани,че много почна да ги тряска ковида от всякви щамове. Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Защо се попълва информирано съгласие преди поставяне на ваксината? Защото не е безвреднаНали кажете истината на хората Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
какви са тези глупави заплахи...в държавите с много ваксинирано населене, има много повече случаи отколкото у нас?!! какъв е извода!? Сигнализирай за неуместен коментар