България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Предлагат задължителна ваксинация за лекари и учители, да стане платена за антиваксърите!

Коментар на проф. Пенка Петрова и доц. Румен Драганов

26.07.2021 | 08:41 Редактор: Искра Ангелова

Туристическият сезон у нас е в разгара си. Слънчевото време напълни голяма част от хотелите и плажовете през горещия юли. Как ще продължи летният сезон у нас на фона на задаваща се нова вълна на Ковид-19 през август?

"В туризма сме с нагласата да работим максимално до средата на октомври. Това, което наблюдаваме в последните години, е когато стане по-студено през октомври, хората започват да кашлят, независимо от това дали има пандемия или не. Миналата година го наблюдавахме това нещо. И когато хората натиснат - през ноември се получава един връх, който държи до към края на месеца. Създава се паника и сега всичко ще бъде прехвърлено, че е заради самата пандемия", каза доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в студиото на "България сутрин".

Но той е категоричен, че това са нормални настинки в началото на сезона.

"Същото нещо го наблюдаваме и януари месец. Пак има серия от настинки и отново ще се предпише на пандемията, но вече знаем, че имаме достатъчно ваксини. Смятам, че е крайно време да обявим, че тези, които не искат да се ваксинират, няма за какво правителството да инвестира в нови ваксини. Да се даде един срок, който иска да се ваксинира - да е безплатно, а от 1 ноември да започне платената имунизация за тези, които не желаят. Този либерален режи, който е в момента, изглежда не се възприема неговата човещина. И виждаме как се неглижира този проблем. Българинът обича да си плаща", подчерта Драганов.

Според директора на Института по микробиология към БАН - проф. Пенка Петрова, очакваната четвърта вълна от Ковид-19 се дължи на математическите прогнози и на факта, че Делта вариантът е много по-заразен от предишните варианти на коронавируса.

"Имаме спокоен месец, който предстои и може да бъде използван за ваксиниране на колебаещото се население. Преди есента е желателно нашето население да има много по-висок процент ваксинирани. Има сезонност на коронавируса, въпреки че досега не беше толкова ясно изразена, защото имаше голямо движение на хора. Но сега през лятото децата са на училище, контактите са по-малко. През есента ни очаква вълната и тогава Делта вариантът ще се прояви", коментира тя.

И допълни, че няма точни данни колко са ваксинираните, но даде за пример, че Слънчев бряг е изцяло ваксиниран.

"Привърженик съм на задължителното ваксиниране на здравните работници. Бих препоръчала такова и за учителите. Това са отговорните слоеве от обществото. Много ми е смешно, когато кажат: "Хората не вярват на ваксините". Тук не говорим за вяра, а за научен подход. Може би по-слабото образование в областта на природните науки в последните години оказва това влияние", посочи проф. Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Румен Драганов изтъкна, че от 25 юли сме във високия туристически сезон.

"Това означава, че сега навсякъде туризмът работи на максимални обороти както по морето, така и в планината. Наблюдаваме много интензивни пътувания, които през уикенда се увеличават. На някои места е трудно да се намерят чадъри и шезлонги, както и места за паркиране. Навсякъде е пълно, включително в планините", коментира той.

По думите му нашите хотелиери са преоткрили българския турист.

"За този месец очакваме около 1,5 млн. чуждестранни туристи да влязат в страната. В същото време имаме може би над 4 млн. българи, които ще направят пътувания в този месец. Около 60% от туристическия бранш е ваксиниран", каза още експертът.

Проф. Петрова е категорична, че хората трябва да са наясно, че ваксините са безопасни.

"Учудват ме хората, които все още считат, че могат да се заразят от ваксина. Това е абсурдно. Тя не съдържа вируси. Имаме 15% имунизирани, което ни поставя на последно място в Европа", възмущава се проф. Пенка Петрова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
2 rate up comment rate down comment 0
Работят ли ваксините
преди 1 месец
"Четири области "пожълтяха" заради болни от Ковид-19, много са случаите на туристи.Най-много са новите случаи в Бургаско, откриват 71 ковид легла"https://***.bgonair.bg/a/2-bulgaria/234152-chetiri-oblasti-pozhaltyaha-zaradi-bolni-ot-kovid-19-mnogo-sa-sluchaite-na-turistiВъв видеото 50-та секунда ... чужденци 80-90 процента ваксинирани, нямат симптоми, +PCR?!?!?! К'во стаа??? Не трябва ли да се въведат строги мерки за ваксинираните да спрат за разпространяват вируси?!?Хептен ме/се обърка ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 месец
Е те като не желаят безплано да се ваксинират, как ще тръгнат да се ваксинира, ако е платено? Този какви ги говори? Сигнализирай за неуместен коментар