България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Задължителна ваксинация за учителите ли е начинът да се справим с Ковид-19?

"Малко над 40% са имунизираните и работещите в сферата на образованието", посочи Юлиян Петров в ефира на "България сутрин"

26.07.2021 | 09:35 Редактор: Жаклина Иванова

По-агресивният Делта вариант на Ковид-19 е възможно да предизвика нова вълна у нас. Готови ли са училищата за една учебна година отново онлайн?

"Последната ни статистика показва, че има леко повишен интерес към ваксинацията. Той не е революционно нараснал. Малко над 40% са ваксинираните и работещите в сферата на образованието", заяви председателят на синдикат "Образование" Юлиян Петров в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че има немалък процент на такива, които вече са преболедували коронавируса и спазват препоръките на своите лекари.

По думите му синдикатите са "за" това повече учители да се ваксинират. Той е на мнение, че това е нормалният начин да преминем през пандемията и да бъдем защитени.

"Пледирал съм, че трябва да се ваксинираме в унисон с личните си убеждения и коментари на личните си лекари. Ние работим активно и показваме, че това е правилният начин да запазим живота си", подчерта Петров пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че много от личните лекари съветват, когато човек е преболедувал Ковид-19, да не бърза с ваксинацията.

Относно задължителната имунизация за всички учители и медицински работници, председателят на синдикат "Образование" сподели, че голяма част от обществото е готова на съответните ответни реакции.

"В момента има едно голямо разцепление в българското общество. Ситуацията тук е много специфична. Имаше доста дебати и  хората се объркаха, а учителите не са нищо по -различно", подчерта Петров.

Събеседникът отбеляза, че училищата са с няколко крачки по-готови от миналата година да посрещнат новата учебна година онлайн.

"Много училища успяха да изградят образователни платформи, да се снабдят с дигитални устройства, но няма как да очакваме за няколко месеца да има фундаментална промяна. Много по-подготвени сме от миналата година. Апелът ми към управляващите е да не подхождат политически към образователната система, а експертно", уточни още Петров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК