Радев връчва на "Има такъв народ" мандата за съставяне на правителство

Ако не бъде избран кабинет, президентът ще го връчи на ГЕРБ/СДС

26.07.2021 | 07:00 Редактор: Искра Ангелова
Радев връчва на

Тази седмица се очаква президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група - "Има такъв народ". По Конституция до 7 дни след това групата предлага правителство.

Ако не бъде избрано, президентът връчва мандата на втората по големина парламентарна група - в случая ГЕРБ/СДС. Тя също има 7 дни, за да предложи кабинет или връща мандата. 

От ГЕРБ вече обявиха, че ще върнат мандата. Тогава идва последното завъртане. Третият мандат президентът връчва на парламентарна група по своя преценка. И тя има седмица, за да опита да състави правителство. 

Ако и третият опит се провали - президентът издава указ, с който разпуска парламента, насрочва нови избори в двумесечен срок и назначава служебно правителство.

Междувременно се очаква да започне нов кръг от преговори между петте парламентарни групи, които биха подкрепили правителство на "Има такъв народ" вече на експертно ниво. В неделя приключи първият кръг от разговори на партията на Слави Трифонов за съставяне на кабинет.

Срещи имаше с представители на "Демократична България", БСП, "Изправи се БГ! Ние идваме!" и ДПС. Целта беше да проверят има ли сближаване на позиции и принципите, така че да се стигне до работещо редовно правителство. Сега предстоят срещи между експертите от различните партии. В разговорите не участват само от ГЕРБ

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК