Равносметка след срещите на ИТН с БСП и ИБГНИ: Консенсус - не, допирни точки - да

На разговорите не са обсъждани министерски постове

24.07.2021 | 18:44 Редактор: Здравко Черкезов

Пореден ден на консултации в търсене на подкрепа за бъдещ кабинет. От "Има такъв народ" (ИТН) се срещнаха с "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) и БСП. Стигнаха ли до консенсус и по кои политики все още имат различия? 

След "Демократична България" (ДБ) на масата за разговори седна другата партия, определена като формация на протеста – "Изправи се БГ! Ние идваме!". 

"Ние нямаме разминаване в основната си цел -  разрушаване на този гербаджийски модел, който души държавата", заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Макар и с общи виждания между, двете формации имат и различия. От ИБГНИ имат конкретно условие, за да дадат своята подкрепа. 

"Ние няма да подкрепим кабинет, в който се вижда ДПС, нито ГЕРБ е здравословно. Хората гласуваха за промяна", категорична е председателят на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова.

"В крайна сметка в залата ще се види дали ще се подкрепи това правителство или не. Престанете да бутате ДПС като коалиционен партньор, това е абсурдно", отвърна Йорданов.

На разговорите не са обсъждани министерски постове, но акцент е поставен на първите рокади, които можем да видим от следващото управление. 

"Правосъдна реформа без промяна в МВР няма как да стане...", изтъкна зам.-председателят на ПГ на ИБГНИ  адв. Николай Хаджигенов.

Разговорите с БСП продължиха по-дълго, но след тях председателите на двете ПГ не пожелаха да застанат един до друг. Левицата посочи, че в частта съдебна реформа има допирни точки с ИТН, но има и червени линии които няма да прекрачи.

"Оставаме на позицията си против ББР, против концесиии, имаме различия за преизчисляването на пенсиите", посочи Корнелия Нинова.

"Имаме обща посока но различни акценти, това са неща, които ще се решават от работните групи и самия парламент", каза от своя страна Тошко Йорданов. 

Утре последни в консултациите ще се включат от ДПС

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК