ИТН и ДБ се разбраха за общи политики и реформи, не са обсъждали имена и постове

Тошко Йорданов посочи общите приоритети

23.07.2021 | 19:04 Редактор: Елеонора Танева

Без конкретика с имена и постове преминаха едночасовите консултации за бъдещото правителство между "Има такъв народ" и "Демократична България". Диалог и консенсус, но по политики и реформи, без обсъждане на конкретни имена в бъдещ кабинет. Това са постигнали представителите на двете парламентарни партии по време на срещата си в Народното събрание.

"Установихме нещо, което знаехме преди това - основните посоки и политики на ИТН и ДБ са едни и същи. Проведохме конструктивен разговор, наясно сме, че прокуратура в този вид не може да съществува, трябва да бъдат премахнати Специализираната прокуратура и Специализираният съд, основните ни посоки са едни и същи", заяви след срещата Тошко Йорданов.

От ИТН за пореден път заявиха, че търсят разбиране, но не и коалиционна подкрепа, а от "Демократична България" установиха, че гледат в една политическа посока с колегите си. 

"Естествено, че когато трябва да гласуваме ще преценим всичко заедно - имената, политиките, ангажиментите. За нас на този етап беше важно, че сменяме Гешев, ВСС, че трябва да има дълбока реформа в правосъдието. 

А на нови експертни срещи, които предстоят след консултациите с другите парламентарни групи, ще се търси общо решение по всички детайли за общи политики в различни сфери.

Само към ГЕРБ нямаше изпратена покана за консултации. Утре предстоят консултациите с партиите на Мая Манолова и Корнелия Нинова.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК