Денонощно правят антигенни тестове на влизане в България през Дунав мост

Резултатът е готов за 30 минути

23.07.2021 | 20:31 Редактор: Елеонора Танева

Денонощна лаборатория за антигенни тестове заработи на граничния пункт "Дунав мост", при Русе. Тя е разположена на трасетата за вход в България, в помещение, предоставено на Регионалната здравна инспекция от Агенция "Митници".

Нурсен се връща от Англия със семейството си. На всички граници до България на 6-годишната дъщеря не е искан тест, но пристигайки на Дунав мост искат да поставят детето под карантина. Успява обаче да му направи антигенен тест на пункта. 

"За мен е по-добре така, тук да се направи, тя вече е изморена, защо предварително да га правим", казва майката Нурсен.

Тестовете на място улесняват както пътуващите, така и Здравната инспекция. Много от българите, които се връщат у дома, предпочитат да се изследват тук, а не в чужбина. За да не са под карантина, трябва да се тестват до 24 часа, а на границата това става веднага и резултатът е готов за 30 минути. 

"Оказа се, че няма никакъв смисъл да правя тест във Франция, който също струва пари, защото тестът важи 48 часа. Аз съм сам шофьор, за 48 часа няма как да мина пътя от Франция, това са 3000 км", споделя Росица Гоцева.

Отварянето на лабораторията е по инициатива на Областната управа в Русе.

"Това е много полезно и необходимо, това липсваше на този пункт и затова беше създадено", заяви областният управител на Русе Борислав Българинов.

Лабораторията за антигенни тестове на Дунав мост работи денонощно за улеснение на пътниците.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК