Проф. Борис Богов: Има проверки и в други лечебни заведения

Няма държавна болница, която да няма задължения, заяви лекарят

19.07.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Според проф. Борис Богов, бивш шеф на "Александровска", проверките като в "Пирогов" ще продължат. "Има още проверки и в други лечебни заведения. Личното ми мнение е, че няма да бъде последната", заяви той в предаването "Опорни хора".

А за рокадите на шефове на болници, като последната в "Пирогов", той каза, че не знае дали ще бъде последната.

Професорът каза, че "погледнато отстрани е точно "изчегъртване" на всички, всъщност няма ненаказано добро, на всички, които работихме усърдно, денонощно да се справим с Ковид-ситуацията почти година и половина, за благодарност е това".

Сега се иска оставката на шефа на Здравната каса от Българския лекарски съюз, от медиците от "Пирогов". "Подозирам, че то е продиктувано от изказването на проф. Салчев. Не бива всеки един от нас, имам предвид от нашето съсловие, лекар, независимо от позицията, която заема, за кратко време се оказва у нас у България, не трябва никога да се забравя, че е част от гилдията. Трябва да се уважават колегите", изтъкна той.

Проф. Балтов заяви, че е разбрал за уволнението си от Министерството на здравеопазването. "Не се прави по принцип така. Аз може би съм привилегирован, защото, когато аз бях освободен, д-р Кацаров ми се обади по телефона", смята проф. Богов.

Относно задълженията на "Александровска болница", проф. Богов уточни: "Няма държавна болница, която да няма задължения. Те иначе не могат да функционират. Тя не може да работи. Задълженията на "Александорвска болница" са натрупани във времето преди моето "управление" така да се каже. В кавички го слагам, защото буквално не съм имал възможност да управлявам с тази Ковид-ситуация. Там вниманието беше ангажирано по други направления. Задълженията на болницата са от 2012 година, както се визира и в доклада на финансовото министерство и на одита на Министерството на здравеопазването, но това са задължения, които са инвестиции, правени в болницата. И те са нагледни, може да се проверят, както и се прави в момента проверка. Могат да се видят, налична е апаратурата, за която са вложени толкова много средства, защото една болница, която има претенции да бъде иновативна и да бъде водеща, без инвестиции и без задължения няма".

Начинът на финансиране ли е причина за трупане тези задължения?

"Точно така. Абсолютно вярно е. Първо много са причините, за да се трупат задължения по болниците. Не само за "Александровска". Една причина е, че моделът на здравеопазване у нас определено е сгрешен. Той започна преди повече от 20 години. Мисля, че хората, които стартираха промените в здравеопазването тогава, са настоящ служебен министър, той е част от това, тогава министерство", каза проф. Богов и уточни. "Д-р Кацаров, доц. Кундурджиев, тогава министър беше и Семерджиев. Това са хората, които започнаха реформата, може би не можаха да я довършат, това е друг въпрос. Но по тяхно време започна реформата в здравеопазването с превръщането на болниците в търговски дружества. Нещо, което, според мен, е дълбоко погрешно, защото още тогава, самият модел, който беше заложен предварително, предвещаваше фалити на болници", посочи бившият директор на "Александровска"

Ако държавата не бе плащала допълнително на "Александровска", болницата е щяла да бъде на минус, пред фалит.

"Вярно е. Първо, защото болницата работи у нас по т. нар. "клинични пътеки". Много малко от клиничните пътеки са реално финансирани от Националната здравна каса. Повечето от тях са недофинансирани и всяка една болница, която работи, трупа задължения", уточни проф. Борис Богов.

И заради лимитите ли стигаме до тези задължения? Заради нереалното остойностяване на клиничните пътеки?

"Не само, но това е основното - нереалното остойностяване на клиничната пътека. Трябва да ви кажа, че в ЕС България стои на последно място по дотации, до пари, които са необходими на един пациент. Те са около 1300 евро за година. След това от БВП само 8% се дава за здравеопазване. Пак сме на последно място. Обичайно е над 9 за средна статистическа европейска страна", поясни още той.

Хората мислят, че здравеопазването е безплатно. И задават въпрос, защо трябва да доплащат.

"Ако аз съм по специалност нефролог, нашите клинични пътеки, най-скъпата, която може да се получи от националната здравна каса по нозология, по клинична пътека и по болестна единица е около 960 лева. Това е за сериозна болестна единица. Което означа, че две хоспитализации годишно, т.е. тези 1300 евро годишно, за които аз говоря, се изчерпват, тоест получаваме нищо. Но има много други сериозни болести, които налагат, примерно, оперативни интервенции, трансплантации, да не говоря за други болести, които изискват хронично лечение - диабетици, хипертоници. Много, много са средствата, които се влагат при пролежаването на един такъв пациент", каза проф. Богов.

И допълни, че "има и привилегировани клинични пътеки и те са най-вече в сферата на сърдечно- съдовите заболявания, кардиологичните.

Правят ли се в България незаконни трансплантации?

"Познавам лекарите, които се занимават с трансплантационната дейност. Те са високо морални колеги. Не мисля, че някой от тях би направил подобно нещо. Друг е въпросът за това, което се случи в правителствена болница. Колегите не са в състояние да проследяват документално всеки един реципиент и по-скоро донор, който е на органа, защото това минава през Агенцията за трансплантации, необходимите документи за чужденци, което стана всъщност проблема. Може би това трябва да е регламентирано, минавайки всичките тези документи през външно министерство и тогава нещата ще бъдат съвсем ясни и кристално чисти. Но самите колеги, които извършват трансплантационната дейност, те работят перфектно", заяви бившият шеф на "Александровска".

Цялото интервю гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК