fallback

Доц. Спасков: Управлявахме Ковид кризата политически, трябваше повече медицина

Кризата ни хвана неподготвени, смята бившият директор на "Пирогов"

02.07.2021 | 09:20 Автор: Десислава Атанасова

Подготовката на болниците за Ковид кризата била пропусната в периода март-септември 2020 г. Това отчете доклад за справяне на страната ни с пандемията.  Къде допуснахме грешки в управлението на Ковид кризата?

До известна степен управлявахме кризата политически, разбира се, не трябва да изключваме участието и на медицинските специалисти. Трябваше малко повече медицина да се вкарва. Това, че много често подходът беше по типа "другите страни правят така, и ние ще правим така" - няма лошо, в една такава ситуация. От психологическа гледна точка е единственият възможен вариант. Винаги гледаме какво прави другият човек, особено в ситуация, когато сме объркани. Трябва да се прави предвиждане на ситуацията. Да има група, която се подготвя за кризисни ситуации. Нашето здравеопазване е подчинено на финансиране от ден за ден. Това заяви в "България сутрин" бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Той коментира и думите на служебния премиер Стефан Янев, който при гостуването си в "Денят ON AIR", определи като "хаос" управлението на здравната криза през миналата година.

"Винаги в една кризисна ситуация нещата изглеждат като хаос и именно заради това трябва предварителна подготовка.  Пример - Спешната помощ. Когато има спешна ситуация, трябва строго да се спазват правила, същото е с кризисна ситуация, а ние не се бяхме подготвили и кризата ни хвана неподготвени", отбеляза доц. Спасков.

И подчерта, че е изключително важно да има резерв.

"Проблемът беше в началото - липсваха консумативи, маски. Не за друго, а защото не очаквахме това. Беше необходимо време да се произведат, доставят и поради тази причина е нужно да имаме резерв", каза той. 

Доц. Спасков обясни и някои от грешките, които са допуснали от Щаба.

"В една кризисна ситуация винаги може да изпаднеш в ситуация да вземеш неточни решения, имаше и такива. Нямаше никакъв ефект от затварянето на градовете, на парковете", отбеляза гостът на Мария Константинова.

И поясни, че не е имало криза за интензивни легла в лечебните заведения.

"Забавяне нямаше, защото практическа криза нямаше. Не бяха запълвани на 100% тези легла.  Имаше внушаване на страх, че няма да има. Имаше проблем с персонала до известна степен", категоричен е медикът. 

Той изказа мнение и относно закриването на Ваксинационния щаб и откриването на нов консултативен съвет. 

"Реално се променят хората, които ще извършват дейността. Предполагам, че е, защото има изтощаване в работата на определена група хора. Ваксинацията прилича до известна степен на застраховането", заяви доц. Спаков. 

И е на мнение, че докато липсва доверие към здравната система, няма да могат да се възстановят основни неща.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България сутрин
fallback