България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Спасков: Управлявахме Ковид кризата политически, трябваше повече медицина

Кризата ни хвана неподготвени, смята бившият директор на "Пирогов"

02.07.2021 | 09:20 Редактор: Десислава Атанасова

Подготовката на болниците за Ковид кризата била пропусната в периода март-септември 2020 г. Това отчете доклад за справяне на страната ни с пандемията.  Къде допуснахме грешки в управлението на Ковид кризата?

До известна степен управлявахме кризата политически, разбира се, не трябва да изключваме участието и на медицинските специалисти. Трябваше малко повече медицина да се вкарва. Това, че много често подходът беше по типа "другите страни правят така, и ние ще правим така" - няма лошо, в една такава ситуация. От психологическа гледна точка е единственият възможен вариант. Винаги гледаме какво прави другият човек, особено в ситуация, когато сме объркани. Трябва да се прави предвиждане на ситуацията. Да има група, която се подготвя за кризисни ситуации. Нашето здравеопазване е подчинено на финансиране от ден за ден. Това заяви в "България сутрин" бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Той коментира и думите на служебния премиер Стефан Янев, който при гостуването си в "Денят ON AIR", определи като "хаос" управлението на здравната криза през миналата година.

"Винаги в една кризисна ситуация нещата изглеждат като хаос и именно заради това трябва предварителна подготовка.  Пример - Спешната помощ. Когато има спешна ситуация, трябва строго да се спазват правила, същото е с кризисна ситуация, а ние не се бяхме подготвили и кризата ни хвана неподготвени", отбеляза доц. Спасков.

И подчерта, че е изключително важно да има резерв.

"Проблемът беше в началото - липсваха консумативи, маски. Не за друго, а защото не очаквахме това. Беше необходимо време да се произведат, доставят и поради тази причина е нужно да имаме резерв", каза той. 

Доц. Спасков обясни и някои от грешките, които са допуснали от Щаба.

"В една кризисна ситуация винаги може да изпаднеш в ситуация да вземеш неточни решения, имаше и такива. Нямаше никакъв ефект от затварянето на градовете, на парковете", отбеляза гостът на Мария Константинова.

И поясни, че не е имало криза за интензивни легла в лечебните заведения.

"Забавяне нямаше, защото практическа криза нямаше. Не бяха запълвани на 100% тези легла.  Имаше внушаване на страх, че няма да има. Имаше проблем с персонала до известна степен", категоричен е медикът. 

Той изказа мнение и относно закриването на Ваксинационния щаб и откриването на нов консултативен съвет. 

"Реално се променят хората, които ще извършват дейността. Предполагам, че е, защото има изтощаване в работата на определена група хора. Ваксинацията прилича до известна степен на застраховането", заяви доц. Спаков. 

И е на мнение, че докато липсва доверие към здравната система, няма да могат да се възстановят основни неща.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
1 rate up comment rate down comment 0
министър
преди 2 години
Ботокс, "медицинско" ли е, че цял континент забрани използването на Астра Зенека? Лобисти и некадърни партийни калинки! Какво ще правим сега с поръчаните над 5 милиона дози от тази опасна ваксина? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Диана
преди 2 години
Разбира се, че така ще каже Спасков! какво друго може да каже едно БСП? За тях всяка проява на свободния дух е хаос - всичко трябва да е "прономеровано и прошнуровано"!Тук той извърта хаоса като причина /както е при Янев!/, като заявява, че винаги го имал този хаос, когато имало криза, но после изрично подчертава, че тази криза се дължала на неподготвеността на управлението..***!..Целият свят беше неподготвен за тази пандемия - не може да се изисква ние да сме различни! БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА Сигнализирай за неуместен коментар