"Ин хаус" процедурите - вратичка в закона за "наши фирми"? (ОБЗОР)

Служебният кабинет обвини "Борисов 3" в изразходване на 8,6 млрд. лв. без обществени поръчки

30.06.2021 | 18:35 Редактор: Здравко Черкезов

Нови данни за нередности при харченето на държавни пари от предишното управление изнесоха министри от служебния кабинет. 8,6 млрд. лв. от сключените договори с фирми са раздадени без обществени поръчки на, цитирайки служебния финансов министър Асен Василев - "наши фирми"

Това са над 40% от парите, които са платени на държавните предприятия от януари 2019 г., а голяма част от тях са платени и авансово.

За последните 2,5 години публичните предприятия у нас са сключили договори за над 20 млрд. лв. По закон парите на държавата трябва да се харчат чрез възлагането на обществена поръчка и след провеждането на конкурс. Служебното правителство открива, че 8,6 млрд. лв. са изхарчени по друг начин - чрез "ин хаус" процедури. 

"Това е един начин да се избегнат обществените поръчки и да се дадат пари на подизпълнител без търг и без конкурс. Ако го съотнесем към това, което харчим като държава, това са всички пенсии за 9 месеца са раздадени на наши фирми без поръчки", заяви финансовият министър. 

Държавата е платила авансово на частни компании, а някои от тях дори не са започнали възложените им поръчки. Анализът показва - парите на държавата се прехвърляли от подизпълнител на подизпълнител

"Една фирма с договор за милиони без да има капацитета и без да има право на подизпълнители, и подизпълнители, които ги наричам роби, които работят без договори, те нямат документи", посочи регионалният министър Виолета Комитова. 

Бившите управляващи от ГЕРБ от своя страна обвиниха сегашните в двойно тълкуване на закона.

"Много е странно как така всички процедури при строителството, при инфраструктурата, "ин хаусът" е порочен, а при ЦИК - не. Има двоен стандарт и това личи от всяко изявление на правителството", категорична е Дани Каназирева. 

"Ин хаусът" беше направен от производителя на машините и беше направен през "Информационно обслужване", обясни министър Василев.

Спешна и наложителна била обаче промяната при възлагането на обществените поръчки.

"Ако спрем тези течове и това неразумно харчене на пари, както казах в началото, пари ще има за всичко", убеден е финансовият министър.

За да напълни хазната, служебното правителство ще се опита част от средства, раздадени чрез "ин хаус" процедури, да бъдат върнати и пренасочени за сключването на нови обществени поръчки.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК