Тревожно: 11-12 годишни пробват наркотици, до пълнолетие - с нервопсихиатрични усложнения

3.1% от тийнейджърите пък са вземали кокаин

26.06.2021 | 16:32 Редактор: Десислава Атанасова
Тревожно: 11-12 годишни пробват наркотици, до пълнолетие - с нервопсихиатрични усложнения

Все по-малки на възраст деца започват да експериментират с различни наркотични вещества, а до навършване на пълнолетие вече имат нервопсихиатрични усложнения.

Тревожните данни бяха изнесени от експерти в лечението и психосоциалната рехабилитация на употребяващи наркотици деца на среща, организирана от Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Намалява възрастта, на която децата решават да експериментират с вещества – тя е 12-13 години, а дори вече 11-12. 

"Така на 18-19 години те вече търсят медицинска помощ за детокс, но често пъти при тях вече са настъпили и нервнопсихиатрични усложнения”, коментира д-р Георги Джупанов от Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, цитиран от БГНЕС.

Научните изследвания сочат, че THC – основното психоактивно вещество в канабиса, влияе пагубно върху мозъчните клетки, особено до 24-годишна възраст.

"Често пъти децата рязко скачат от експериментирането до злоупотребата с наркотици, полиупотребата на вещества също е обичайна“, отчете психотерапевтът Калин Петков от Рехабилитационния център ТРАМПЛИН

Според данни на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици към 2019 г. 19% от българските ученици на възраст 15 – 16 години са употребявали някакво наркотично вещество. За Европа средният процент на тийнейджърите е 17%.

3.1% от тийнейджърите в тази възрастова група пък са вземали кокаин, докато за Европа средно относителният дял е 1.9%. Също висок е процентът на деца, които са вземали амфетамин или екстази. Канабис са пушили средно 17% от учениците.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК